Шоколадов сладкиш


Продукти:
2 белтъка
1 яйце
3 супени лъжици захар
4 супени лъжици брашно с лек връх
4 супени лъжици какао
1/3 чаена лъжичка бакпулвер
50 грама разтопено краве масло

шоколадов крем
2 жълтъка
250 милилитра течна сметана
250 милилитра прясно мляко
200 грама тъмен шоколад
200 грама шоколад Милка екстра какао
3 капки есенция ром на доктор Йоткер

сметанов крем
200 милилитра сладкарска сметана за разбиване
2 жълтъка
2 супени лъжици царевично нишесте или нишесте Ванилия
4 супени лъжици захар
250 милилтра прясно мляко
ванилия

200 грама шоколад за шоколадовите плочки

Приготвяне на блата
В купа разбиваме белтъците и яйцето до побеляване заедно със захарта. Прибавяме разтопеното и охладяне краве масло, разбъркваме. Добавяме брашното, какаото и бакпулвера. Разбъркваме до хомогенизиране. Изсипваме в тава, покрита с хартия за печене, с размери 26х18 см или подобни. Трябва да заравните добре. Печем в предварително загрята фурна на 180С за 12 минути. Изваждаме блата и го оставяме да се охлади напълно.

Приготвяне на шоколадовия крем
Сметаната и млякото загряваме, след което дабяваме разбитите жълтъци. Бъркаме до леко сгъстяване. Сваляме от котлона и добавяме шоколадите. Бъркаме до разтопяването им. Прибавяме есенцията. Разбъркваме. Изсипваме леко охладената шоколадова смес в тавата с блата. Добре е тавата да е с падащо дъно, но ако нямате, то тогава хартията за печене трябва да излиза извън стените на тавичката, за да може после по-лесно да извадите сладкиша. Оставяме да се охлади. Прибираме в хладилник до стягане на шоколадовия крем, някъде към 5-6 часа.

Може да се консумира и така, но ако решите може да направите и сметановия крем като загряваме 100 мл прясно мляко със захарта, а в останалото мляко разтвяраме нишестето. Към загрятото мляко добавяме разбитите жълтъци и разбъркваме до леко сгъстяване. Добавяме и нешестето. Разбъркваме до сгъстяване. Сваляме от огъня, покриваме крема и го оставяме да се охлади напълно. Когато кремът е изстинал, разбиваме сметаната. Част от нея прибавяме към крема. Разбиваме с миксер до еднородна смес, може и с пасатор. Прибавяме останалата сметана и ванилията, но вече разбъркваме само на ръка до хомогенизиране. 
Режем парчета от сладкиша, отгоре поставяме с пош от сметановия крем. Може да приключите дотук, а може и да продължите като направите шоколадови плочки или листа. Просто разтопявате шоколад, разтилате го тънко върху хартия за печене и го оставяте леко да се охлади. Прибирате го за 5 минути във фризера, след което проверете дали е готов за рязане. Не трябва да е много твърд, нито прекалено мек. Режем плочки, които поставяме върху парчетата сладкиш, отново сметанов крем, отново шоколадова плочка. Накрая просто поръсих с какао.


Коментари

  1. ,,...и накрая поръсих с какао"...толкова лесно звучи, а такава красота си сътворила, Инче!
    Разкош!!!
    Поздравления и респект!

    ОтговорИзтриване
  2. Този разкош няма нужда многословие - Великолепно празнично предложение!
    Адмирации към таланта, уменията и усета ти за финес и красота, Ина,
    поздрави за теб, слънчеви, усмихнати и вдъхновени пролетни дни!

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации