Хлебчета на конци

 
 


За две хлебчета с дължина 22 см

Продукти:
220 милилитра топло прясно мляко
7 грама суха мая
1 супена лъжица захар + 1 чаена лъжичка захар
1 чаена лъжицка сол
1 яйце
60 грама разтопено краве масло
3 и 1/2 чаени чаши брашно

олио за намазване

В купа сипваме топлото мляко. Добавяме 1 чаена лъжичка захар и сухата мая. Разбъркваме и оставяме да се обравува шапка. В контейнера на хлебопекарна поставяме яйцето, 1 супена лъжица захар, солта, маята с млякото, разтопеното масло и брашното. Включваме на програма месене и втасване. Ако нямате хлебопекарна, замесвате ръчно. Тестото трябва да е меко, при допир с пръст по пръста да полепне малко тесто, малко, не много.
След втасване на тестото го разделяме на 8 равни части. Всяка част разточваме на дълго, но тясно парче. Завиваме на руло откъм тясната част. Поставяме рулцето в намаслена форма за кекс, чието дъно е покрито с хартия за печене. Процедираме по същия начин и останалите парчета тесто. В една форма поставяме на леко разтояние едно от друго общо 4 рулца. Тестото е достатъчно за две форми за кекс с дължина 22 см. Покриваме хлебчетата и ги оставяме на топло да втасат до удвояване на обема. Преди печене намазваме повърхността с олио. Печем в предварително загрята фурна на 170С за 30-35 минути. Готовите хлебчета отново намазваме с олио и покриваме с кърпа, за да омекне кората.

Коментари

Публикуване на коментар

Популярни публикации