Кухи понички

  
Тези понички ги правя от доста време, рецептата отлежава в блога ми като чернова също от доста време. Да взема да напомня за себе си :)


Продукти:
1 жълтък
20 грама прясна мая
100 милилитра топла вода
150 милилитра прясно мляко
2 супени лъжици захар
1/2 чаена лъжичка сол
50 грама меко краве масло
около 450 грама брашно

за овалване
пудра захар
ванилия

Разтваряме маята в млякото и водата. В хлебопекарна поставяме всички продукти, започвайки от течните, накрая брашното. Тестото трябва да е меко, при допир леко да остава тесто по пръста. Програма месене и втасване. Ако нямате хлебопекарна, замесвате на ръка. След втасване разточваме тестото върху набрашнена повърхност на кора с дебелина около 8 милиметра. Отрязваме с чаша или друг уред кръгчета с диаметър около 6 сантиметра. Разточваме всяко парче тънко около 2-3 милиметра. Държим кръгчетата покрити с кърпа, докато дойде редът им за пържене. Добре е мазнината да е много добре сгорещена. Пържат се много бързо, буквално за секунди, затова внимавайте да не ги изгорите. Пържат се от двете страни. Надуват се много, а отвътре са кухи, но не са твърди, а са мекички. Поставете поничките върху салфетки, за да се отцеди излишната мазнина. 
Могат да се хапнат и така, може и да ги оваляте в пудра захар, смесена с ванилия. На мен и двата варианта ми харесаха.


3 коментара:

  1. Изглеждат превъзходно и със сигурност ще ги опитаме. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. И така напомни за себе си, че сега стомаха ще ми стърже цяла нощ, Инче!

    ОтговорИзтриване

 

Конкурси

Ossigeno НЕ участва в никакви конкурси, без изключения!

Find us on Facebook

Последователи

Follow by Email/Следене по имейл

Translate

Моят списък с блогове