Китай'ски мекици

 



Продукти:
210 грама пресято брашно
2 супени лъжици олио
3 чаени лъжички бакпулвер
3/4 чаена лъжичка сол
1 чаена лъжичка захар
100 милилитра топла вода

В купа слагаме брашното и останалите продукти. Замесваме тесто. Месим около 5-7 минути до получаване на меко и гладко тесто. Постяваме тестото в полиетиленов плик за 1 час, след което отново премесваме тестото за около 5 минути. Пак поставяме тестото в плика, но този път го прибираме в хладилника за една нощ. На следващия ден изваждаме от хладилника тестото и го оставяме за 2 часа на стайна температура. Разточваме тестото на правоъгълник с дебелина около 5 мм. Режем ленти с ширина около 1,5 см. Постяваме две ленти една върху друга и натискаме по дължина на лентите по средата с дълга пръчица, аз ползвах шишче. Натискаме добре, но не чак да ги разрежем. Ако лентите са дълги, разрежете ги, за да станат по-къси. Леко раздърпваме във въздуха с ръце всяка лента по дължина и пържим в добре сгорещено олио на маслена баня (на 8 от общо 9 степени на котлона) за около 1-2 минути, като непрекъснато обръщаме мекичката. Олиото, в което пържим трябва да е поне два пръста. Аз пържа в малък съд, за да не ми отива много олио. Зачервените мекички поставяме върху салфетка, за да се отцеди излишната мазнина. По същия начин процедираме и с останалото тесто.


Коментари

  1. Прекрасни мекици, Ина! С радост бих си хапнала повечко от тях. :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. И красиви, и несъмнено вкусни, ще ги имам предвид, ама след морето:)), че мнооого се лепят:))

    ОтговорИзтриване
  3. Харесват ми много,но защо след като са само с бакпулвер,трябва да престояват толкова дълго време!Имам предвид-цяла нощ?!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Явно става някаква реакция, защото аз се опитах да ги направя веднъж без да престоят в хладилника, но не се получиха пухкави. Леко странни са на вкус, не са познатите ни мекици.

      Изтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации