Ущипци


Ущипципе са пържени тестени изделия, много наподобяващи на бухти, но на вкус се различават. Популярни са в Хърватска, Сърбия, Босна и Херцеговина.

Продукти:
300 грама брашно
150 милилитра топло прясно мляко
70 милилитра топла вода
20 грама прясна мая или 7 грама суха мая
1 супена лъжица захар
1 чаена лъжицка сол
2 яйца

В купа сипваме прясното мляко и водата, захарта. Поставяме маята и я разтваряме. Добавяме 2-3 супени лъжици брашно и оставяме сместа за около 5 минути. Добавяме останалите продукти. Бъркаме до получаване на еднородна смес. Може да ползвате и миксер. Трябва да получите рядко тесто. Покриваме купата с кърпа и я оставяме на топло за около 30 минути.
На маслена баня пържим ужипците, вземайки една супена лъжица от тестото, която предварително топваме в олиото, и я пускаме в сгорещеното олио. Може да си помогнете с друга лъжица. Тестото трябва да е по-рядко, както вече казах. Пържете на умерен огън - при мен на 6 степен от 9. 

Коментари

  1. Пропуснала си да напишеш, че се нападат веднага ;)

    ОтговорИзтриване
  2. Правила съм само от кайма, но имайки предвид какво значи името, то е нормално да има какви ли не варианти. Чудни са тези и бързи са направа. Наподобяват нашите бухти и гръцките локумадес, но както винаги все нещичко ги различава. Снимките ти са неустоими, Инче! Поздрави!

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации