Шоколадов сладкиш с тиквички

  

И преди съм правила сладкиши с тиквички, но все нещо не ми допадаше. Е, този вариант, в който нямаме прекалено много брашно, след серия от експерименти от моя страна, беше многократно одобрен от хората покрай мен.

Повече от лесен е за приготвяне - никакви миксери, а просто леко разбъркване! Накрая имаме сочен и вкусен десерт!

1 чаена чаша е с вместимост 240 милилитра

Продукти:
тава с размери 26х20 сантиметра
3 малки яйца
3/4 чаена чаша кисело мляко
1/3 чаена чаша слънчогледово олио
1 чаена чаша захар
1 чаена чаша + 2 супени лъжици брашно
1/2 чаена чаша какао на прах, по възможност тъмно
1 чаена лъжичка канела
1 чаена лъжичка бакпулвер
1 чаена лъжичка сода бикарбонат
1 чаена лъжичка сол
ванилия
3 чаени чаши настъргани тиквички, аз ползах цукини (зелени тиквички), но съм го правила и с обикновени тиквички - просто трябва да са млади, а не стари

Ганаш
300 милилитра готварска сметана, може да ползвате и сладкарска, но първата е по-евтина, а и не ни е нужна, за да я разбиваме, затова готварската върши чудесна работа в случая
250 грама шоколад Милка екстра какао
100 грама шоколад Lindt 70%


Първо приготвяме ганаша.
В тенджерка загряваме сметаната, след което я отстраняваме от огъня. Прибавяме шоколадите, начупени на парченца и разбъркваме до разтопяването им.

Приготвяне на блата
В една купа смесваме сухите съставки, а в друга течните. Прибавяме течните към сухите. Леко разбъркваме, но само колкото сместа да се смеси, не трябва да става хомогенна. Прибавяме настърганите тиквички. Разбъркваме леко.  В тава, покрита с хартия за печене, така че двата й края да излизат извън тавата, изсипваме сместа. Целта на двата края да излизат е да извадим по-късно сладкиша по-лесно, съответно да го нарежем по-добре. Заравняваме сместа. Печем в предварително загрята фурна на 180С за около 30-35 минути - проверете с клечка.  Оставяме да се охлади леко готовия сладкиш, след което го заливаме с ганаша. Охлаждаме напълно. Прибираме в хладилник за една нощ, след което го изваждаме от тавата с помощта на стърчащите парчета хартия за печене и нарязваме на желаните по форма и размер парчета. Може да направите сладкиша и в кръгла форма. 
Режете сладкиша след като го извадите от хладилника с намокрен с гореща вода нож, но не го подсушавайте, просто леко изтръскайте водата от ножа.



0 коментара:

Публикуване на коментар

 

Конкурси

Ossigeno НЕ участва в никакви конкурси, без изключения!

Find us on Facebook

Последователи

Follow by Email/Следене по имейл

Translate

Моят списък с блогове