Шоколадово-лешникова торта




Торта с диаметър 16 см
Продукти:
190 грама брашно
1 и 1/2 чаена лъжичка бакпулвер
1 и 1/2 чаена лъжичка сода бикарбонат
1/2 чаена лъжичка сол
3/4 чаена чаша какао на прах
120 грама краве масло
80 милилитра слънчогледово олио
200 грама кафява захар
100 грама бяла захар
3 големи яйца
220 милилитра прясно мляко
100 милилитра кисело мляко

крем
250 грама сирене маскарпоне
120 грама меко краве масло
10 супени лъжици пудра захар или на вкус
3 супени лъжици лешников тахан
100 грама шоколад Милка екстра какао
--- ако нямате лешников тахан, то може да смелите лешници с блендер, а може да замените шоколада и лешниците с Нутела

ганаш
100 шоколад 70% какао
100 милилитра течна сметана

сироп за наповяване 
100 милилитра вода
2 супени лъжици захар

Първо приготвяме тестото. В купа смесваме всички сухи съставки, а в друга купа смесваме разтопеното краве масло, олиото, яйцата, киселото и прясното мляко. Разбъркваме с бъркалка, не се миксер, колкото да се съединят и ги прибавяме към сухите продукти. Разбъркваме отново с бъркалка до хомогенизиране, но не прекаляваме с бъркането, може да има тук-там някоя бучица. Разпределяме сместа на 3 равни части и я изсипваме в покрити с 3 тавички с диаметър 16 см, чието дъно е покрито с хартия за печене. Аз ползвам такива за еднократна употреба, от фолио. Печем в предварително загрята фурна на 180С за около 40-55 минути, проверете с клечка за зъби, трябва да излезе суха. Извваждаме тавите и оставяме блатовете да се охладят в тях.

Приготвяне на крема. Мекото краве масло разбиваме с миксер с пудрата захар, добавяме лешниковия тахан, после и маскарпонето, но вече не разбиваме с миксер, а с лъжиципа просто разбъркваме. Накрая добавяме разтопения шоколад, разбъркваме до хомогенизиране.

Сглобяване на тортата
Изваждаме единия блат от тавата, внимателно отстранявам с остър нож горния слой, който за мен е по-твърд от нужното, но останалата част от блата е с чудесна мекота. Поставям блата в поднос, заграждам с ринг за торта. Леко напоявам със сироп, наистина трябва да е леко! Най-добре ползвайте за целта пулверизатор. Поставям половината от крема. Отгоре поставям друг блат, на който също внимателно съм отстранила горния слой, сироп, пак крем, пак блат с отстранен слой, но обърнат към крема с отрязаната част, сироп.  Оставяме в хладилник за една нощ или поне за 5-6 часа. Отстраняваме ринга, след което заливаме с ганаша, приготвен от сгорещената сметана, в която прибавяме начупения шоколад. Разбъркваме до разтопяване на шоколада. Оставяме в хладилник за няколко часа да стегне ганаша.

Най-добре е парчетата торта да се отпуснат на стайна тепмература поне 1 час преди сервиране, за да се отпусне леко крема и да се насладите на чудесната структура и вкус.

Коментари

Публикуване на коментар

Популярни публикации