Козунак с орехов пълнеж



Продукти за 2 козунака 
2 кексови форми с размери 20 см х 9 см х 6.5 см (дължина, ширина, височина)
2 жълтъка
220 грама топло прясно мляко
4 супени лъжици захар
80 грама разтопено краве масло
1 ампула ванилия на доктор Йоткер
500 грама брашно
7 грама суха мая

Плънка
300 грама смлени орехи
200 милилитра прясно мляко
150 грама захар
40 грама разтопено краве масло
2 белтъка
1 супена лъжица какао
1 чаена лъжичка канела
1/2 чаена лъжичка сол

30 грама разтопено краве масло за намазване на тестото

В хлебопекарната поставяме продуктите за тестото и включваме на програма месене и втасване, или завесваме ръчно тестото. През това време приготвяме пълнежа като в купа смесваме орехите, какаото, канелата, захарта, солта, белтъците. Загряваме млякото и прибавяме към нето кравето масло. Изсипваме го при орехите и разбъркваме.
След втасването на тестото, го разделяме на две равни части - най-добре ползвайте везна/кантар. Вземаме едната част тесто и я разточваме върху гладка мушама на тънка кора - дебелина около 1,5-2 милиметра. Дължината на тестото трябва да е три пъти по-голяма от дължината на формата, в която ще печем. Намазваме тестото с разтопено краве масло. Покриваме кората с половината от ореховата смес, оставяйки 3 сантиметра борд, непокрит с плънка. Завиваме на руло откъм намазаната с плънка страна. Полученото руло навиваме като змия, завита на три части. Леко приплескайте, за да стане по-тясно.

Поставяме тестото в покрита с хартия за печене кексова форма.  По същия начин процедираме и с другата част от тестото. Покриваме двете форми с кърпа или свежо фолио и ги оставяме да втасат. Печем в предварително загрята фурна първо на 190 С без вентилатор или на 170С с вентилатор за около 10 минути, после намаляваме температурата съответно на 170С, 150С и печем още за около 35-40 минути. Изваждаме козунаците и ги покриваме с кърпа за около 5 минути. Прехвърляме козунаците върху решетка, за да се охладят напълно.

Коментари

  1. Инче, чудя се, по-добър кулинар или по-добър фотограф си, и май си еднакво по-по-най!

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации