Много меки и пухкави питки


1 чаена чаша е с вместимост 240 мл

тава с размери 30 х 24 см

Продукти:
1 яйце
1/4 чаена чаша топла вода
1 чаена чаша топло мляко
1 супена лъжица захар
1 чаена лъжичка сол
4 чаени чаши брашно
2 чаени лъжички суха мая
60 грама разтопено краве масло

разтопено масло за намазване след изпичане

В хлебопекарната поставяме продуктите в посочения ред, но без маслото. Включваме на програма месене и втасване, ако има нужда добавяме малко брашно за леко лепнещо тесто при докосване с пръст. След 5 минути добавяме кравето масло на 2 пъти. След втасването разточваме тестото върху набрашнена повърхност на кора с дебелина около 1 см. Свиваме на две кората, т.е. покриване едната половина с другата, после още веднъж правим това. Разточваме до кора с дебелина около 1,5-2 см. Режем на малки квадрати или правоъгълници, които подреждаме в тава, покрита с хартия за печене. Оставяме да втасат до удвояване на обема. Печем в предварително загрята фурна на 175С до зачервяване - около 20-25 минути. Аз пека на вентилатор на 160С. След изпичане изваждаме тавата от фурната и намазваме питките с разтопено краве масло. Завиваме с кърпа и оставяме за 10-15 минути да починат.

Питките са изключително меки, дори и през следващите дни, ако ги държите в полиетиленов плик. С краве масълце са много вкусни, но и без него са пак наслада за любителите на тестените вкусотии.




1 коментара:

 

Find us on Facebook

Последователи

Follow by Email/Следене по имейл

Translate

Моят списък с блогове