Шоколадов сладкиш с вишни



тава с размери 30 см х 20 см
Продукти:
200 грама краве масло на стайна температура
180 грама захар
4  големи яйца
60 грама какао, аз ползвам тъмното какао на Емилия >>, по-скъпо е, но си заслужава
110 грама брашно
1 чаена лъжичка бакпулвер
7 супени лъжици слънчогледово олио
1 ампула ванилия на доктор Йоткер

400 грама замразени вишни, но може от компот или пресни, изчистени от костилките

ганаш
200 грама течна сметана
200 грама шоколад за готвене

декорация
100 милилитра течна сметана за разбиване


Разбиваме с миксер маслото със захарта за 3-4 минути. Прибавяме яйцата едно по едно, като след всяко яйца разбиваме с миксера до поемането му. Прибавяме какаото, брашното, бакпулвера. Разбиваме с миксера. Накрая прибавяме олиото и ванилията, отново разбиваме с миксера до хомогенизиране на сместа, която изсипваме в тавата, чието дъно и стени са покрити с хартия за печене, най-добре да излиза извън стените, за да може по-лесно да извадите накрая сладкиша, държейки хартията. Заравняваме сместа и отгоре поставяме навсякъде вишните. Притискаме с ръка, за да влязат по-навътре в тестото. 
Печем в предварително загрята фурна на 180С без вентилатор или на 160С с вентилатор. Печенето е до готовност, проверяваме с клечка, на мен ми отнема около 40 минути, но най-добре е да проверите с клечка за зъби, която тряба да излиза "чиста" от тестото. Изваждаме тавата от фурната и оставяме за около 10 минути сладкиша да се охлади. Отгоре покриваме с ганаша. Заравняваме. Оставяме да се охлади напълно, прибираме го в хладилник за 1-2 часа, за да стегне ганаша, след което го режем на парчета. Ако желатете може да декорирате с разбитата сметана или както решите.

Докато се пече сладкишът се приготвя ганаша, загрявайки сметаната почти до кипване, и в нея поставяме шоколада. Оставяме го малко в нея, след което разбъркваме до разтопяването му.


Коментари

  1. Леле, Инче, този сладкиш изглежда умопомрачително вкусно. С влажна структура, наподобяващ любимито ни Брауни, но още, още по-добър. Жесток е. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Инче, милион пъти съм го казвала, но пак ще го направя - не съм виждала по-въздействащи снимки, уау са! И сладкиша е убийствен!

    ОтговорИзтриване
  3. Моля да кажете размерът на тавата?

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации