Ябълков сладкиш

Това е много мой любим сладкиш, който се научих да правя още в детството си. 



1 чаена чаша е с вместимост 240 мл


Продукти:
6 яйца
1 и 1/2 – 2 чаени чаши захар или само 1 чаена чаша, ако ябълките ви са много сладки
7 супени лъжици слънчогледово олио
7 супени лъжици вода
2 ампули ванилия
1/2 ампула есенция лимон или настъргана лимонова кора
2 чаени чаши брашно, т.е. около 250 г 

плънка
5 големи ябълки
2-3 чаени лъжички канела

краве масло за намазване на формата за печене
брашно за поръсване на формата за печене


Намаслете форма за печене за кекс, а може и обикновена по-висока тава, правила съм и двата варианта. Поръсете с брашно. Добре е формата да е с падащо дъно.

В купа разбиваме яйца със захарта до побеляване. Трябва да ги разбиете много добре. Моят миксер е с много високи обороти и размивам 5 минути, но когато бях малка миксерът на мама не беше толкова бърз и държам миксера 15 минути. Прибавяме олиото, водата, есенциите. Разбъркваме внимателно. Прибавяме брашното на порции, като след всяко добавяне разбъркваме внимателно. Не тряба да имате бучки брашно, но ако се получат, просто ги смесете с яйчената смес, но не ползвайте миксер за това!!! 

Обелете ябълките и ги настържете. Разбъркайте ги с канелата. Поставете 1/3 от сместа във формата. Отгоре разпределете половината от ябълките. После покрийте с 1/3 от сместа, покрийте с другата половина ябълки. Пак залейте със сместа. Печете в предварително загрята фурна на 190С за 10 минути, после намалете и печете още 30 минути на 170С. Извадете формата от фурната и я оставете да изстине напълно. Внимателно извадете кекса от формата, това става много лесно, ако формата е с падащо дъно. Поръсете с пудра захар!





1 коментара:

 

Find us on Facebook

Последователи

Follow by Email/Следене по имейл

Translate

Моят списък с блогове