Чийзкейк без печене с боровинки



Продукти:
200 грама чаени бисквити с масло "Роден край", не е реклама, не ми плащат, просто пиша точно какво съм използвала, защото от бисквити до бисквити има много често голяма разлика
100 грама разтопено краве масло

500 грама крем сирене Филаделфия
400 грама подсладено кондензирано мляко
400 грама заквасена сметана Данон
100 грама захар
400 милилитра сладкарска сметана Президент
2 ампули ванилия
1/2 ампула есенция лимон на доктор Йоткер
20 грама желатин 

300 грама боровинки, дребни
100 грама захар


Боровинките и захарта поставяме в тенждера да заврат и леко да се сгъстят. Махаме от котлона и ги оставяме напълно да се охладят, след което ги поставяме в хладилник.

Смиламе бисквитите и към тях добавяме разтопеното масло. Разбъркваме. Поставяме ринг за торта с диаметър 20 см в поднос. Разпределяме бисквитената смес и притискаме, за да се оформи основата. Отгоре изсипваме млечната смес, приготвена по следния начин:

Крема сиренето поставяме в дълбока купа, разбъркваме го с лъжица, до хомогенизиране, добавяме подсладеното кондензирано мляко, разбъркваме. Прибавяме захарта, есенциите и заквасената сметана. Отново разбъркваме. Не с миксер! Оставяме за кратко сместа, за да се разтопи захарта. През това време накисваме желатина в 100 милилитра студена вода за 5 минути. Разбиваме сметаната с миксер до меки върхове. Загряваме желатина на водна баня или в микровълнова, но трябва да внимавате в последния случай, за да не заври, защото желатинът губи желиращото си свойство. Прибавяме на тънка струя желатина към сирнената смес, разбърквайки ръчно. Прибавяме и разбитата сметана, отново разбъркваме ръчно, не с миксер!
Изсипваме сместа върху основата. Заравяняваме. Поставяме в хладилник за 4 часа, след което отстраняваме ринга, помагам си с нож, минавайки покрай стената на ринга. 
Отгоре поставям термично обработените боровинки. Изчакайте 10-15 минути, нарежете и се насладете!



Коментари

Популярни публикации