Орехово-шамфъстъчен карамелен сладкиш


Сладкишът е много вкусен. 

Продукти:

2 големи яйца

100 грама захар

100 мл прясно мляко

4 супени лъжици слънчогледово олио

120 грама брашно 

1 чаена лъжичка бакпулвер

1 ампула есенция ванилия

1/4 чаена лъжичка сол

за намазване на тавата

около 10-15 грама меко краве масло за намазване на тавата

1-2 супени лъжици брашно, отново за тавата

  

карамелено-ядков слой

1/2 чаена чаша кафява захар

100 мл готварска сметана

70 грама краве масло

1/2 ампула есенция ванилия

1 чаена чаша смлени печени орехи и шамфъстък, но не прекалено на ситно, може да използвате и само един вид ядки, каквито обичате или каквито ви се намират в момента


В купа разбиваме яйцата със захарта по побеляване. Прибавяме млякото, олиото и ванилията. Разбъркваме леко. Прибавяме брашното с бакпулвера и солта. Разбъркваме внимателно до хомогенизиране на сместа. Изсипваме в тава с падащо дъно и намаслена с кравето масло, после поръсена с брашното за тази цел. Излишното количество брашно отстраняваме. Аз използвам тавичката на Джейми Оливър с падащо дъно, която е с квадратна основа – 20 на 20 см. Ако нямате тава с падащо дъно, а и формата не е с незалепващо покритие, най-добре поставете хартия за печене. Заравняваме. Печем в предварително загрята фурна на 180С за 20-25 минути до приятен златист загар. Изваждаме от фурната.

Докато се пече основата, най-добре през последните 5 минути някъде, поставете в тенджера всички продукти за карамеления слой, но без ядките. Варете до получаване на приятен карамелен цвят, но не прекалявайте, за да не стане горчиво. Отстранете от огъня и добавете смлените изпечени ядки. Разбъркайте и нанесете върху топлия сладкиш, както е все още във формата. Оставате да се охлади на стайна температура. След няколко часа горния слой ще се повтвърдил, но няма да е като на камък, за да не се реже. Извадете сладкиша от формата,  нарежете го сервирайте!

Забележка! Можете да увеличите количеството на ядково-карамеления слой, но така на вкус е перфектно, нищо че изглежда, че слоят не е голям.



Коментари

Популярни публикации