Веган лимонов сладкиш

 

Продукти:

1 чаена чаша е с вместимост 240 мл

основа
1 и 1/2 ч.ч. бадемово брашно
1/2 чаена чаша брашно от тапиока
1/3 чаена чаша разтопено кокосово масло
1/3 чаена чаша сироп от агаве или друг веган подсладител

крем
1/3 ч. ч. лимонов сок
настърганата кора на 1 био лимон, да не обработена кората му
1 ч. ч. кокосово мляко
2 супени лъжици разтопено кокосово масло
1/2 чаена чаша сироп от агаве или на вкус, ако обичате по-сладко
2 супени лъжици с връх царевично брашно
1 ампула ванилия
малко куркума за цвят


Смесваме продуктите за основата и поставяме тестото върху квадратна тава 20*20 см, чието дъно е покрито с хартия за печене. Хубаво е тавата да е с падащо дъно, за да извадите по-лесно после сладкиша. Ако нямате такава, то тогава нека хартията да излиза извън стените на формата, за да можете да я хванете и с нейна помощ да извадите сладкиша.
Печем на 180С за 15 минути или до зачервяване. Изваждаме и оставяме да се охлади. През това време приготвяме крема.

В лимоновия сок разтваряме царевичното брашно, добавяме и останалите продукти, но без ванилията. Поставяме сместа на котлон и варим до завиране, като бъркаме непрекъснато. След като сместа започне да бълбука, продължаваме да варим и бъркаме още около 5 минути. Сгъстения крем сваляме от огъня и прибавяме ванилията, разбъркваме. Изсипваме върху основата. Оставяме да се охлади на стайна температура, след което покриваме със свежо фолио формата и я прибираме в хладилник за поне 3 часа, за да стегне добре кремът, след което изваждаме от формата сладкиша и режем на парчета. Украсата е пожелание. Можете просто да поръсите с пудра захар.


Коментари

Популярни публикации