Матча чийзкейк


Диаметър 15 см

Продукти:
основа
80 грама смлени бисквити
50 грама разтопено краве масло

 
крем
250 грама сирене Филаделфия
10 супени лъжици захар или на вкус
4 чаени лъжички чай Матча на прах
80 мл гореща вода
200 мл сметана за разбиване
10 г желатин
80 мл студена вода
1 ампула ванилия


чай Матча на прах за поръсване

В купа смесваме бисквитите и маслото. Сместа разпределяме в ринг с диаметър 15 см, отдолу слагаме хартия за печене. Леко натискаме сместа, за да изравним и да оформим основата. Оставяме в хладилника.
В купа смесваме сиренето със захарта.  Разтваряме чая в горещата вода. Желателно е да се работи с дървена лъжица или бамбукова пръчка, може и дървено шишче. Оставяме да поизстине, а през това време поставяме желатина в студената вода за 5 минути, след което го разтваряме на водна баня или в микровълнова фурна за 10 секунди.
Разбиваме на сняг сметаната.
Към сиренето със захарта, която би трябвало вече да се е разтворила, прибавяме чая, разбъркваме. Добавяме желатина и ванилията пак разбъркваме. Накрая прибавяме и разбитата сметана, като разбъркваме внимателно до хомогенизиране. Получената смес изсипваме върху основата. Оставяме в хладилник за поне 4 часа, след което изваждаме и поръсваме с чай Матча.
Украсата е по желание. Сервираме. Ако оставите малко парчетата на стайна температура, те ще се отпуснат и ще се насладите на чудесната текстура.


адаптирано оттук >>

Коментари

Популярни публикации