Сочни пилешки гърди

Този метод на приготвяне научих преди няколко години и все така ги правя, защото пилешките гърди са сочни. Можете да пропуснете маринатата, пак ще имате сочни гърди, дори и да не ги полеете със сосчето. Все пак, предварително овкусете месото поне с малко сол.
Най-накрая успях да направя снимки. Време и желание се иска...
Гарнитурата е по Ваш избор. 

Продукти:
пилешки гърди – два броя

за маринатата:
2 супени лъжици кисело мляко
мащерка – листата на 3–4 стръка
1/2-1 чаена лъжичка сол, зависи колко солено обичате
1 супена лъжица червен пипер
2 супени лъжици слънчогледово олио олио (със зехтин не съм пробвала, ползвам го за салати и за намазване на изпечени хлябни истории. Хайде няма нужда всичко да е с вкус на маслини...)
черен пипер

около супена лъжица слънчогледово олио за тигана


Пилешките гърди се покриват с полиетилен или хартия за печене, за да не пръска. Начукват се и от двете страни леко, основно в по-дебелата им част, но не прекалявайте. Поставят се в съд. Добяват се останалите продукти от маринатата и се развърква. Покриват се и се оставят в хладилник за 3-4 часа. След като престоят, в незалепващ тиган се сипва около супена лъжица олио. Нагорещява се тигана с олиото и се добавят гърдите, леко отцедени от маринатата. Пържат се от едната страна на силен огън за около 1 минута. Обърщат се от другата страна. Веднага плътно се покриват с капак и се намалява огъня на слабо, при мен от 9 степени на 3-та. Оставят се така за 10 минути, след което се спира огъня, но гърдите остават в тигана на котлона за още 10 минути, но без да се вдига капака!!! Не вдигайте капака, след като го сложите!!!
После гърдите се изваждат и се поставят в чиния. Оставят се за около 2-3 минути да починат и се сервират. Сосчето, което се отделя, не се изхвърля, а с него се заливат гърдите при сервиране. Разбира се, пропускате го, ако сте на диета, но много губите – не говоря за теглото Ви. :))




Коментари

Публикуване на коментар

Популярни публикации