Веган или постни бананови мъфини/кексчета

Рецептата е оттук  >>

Чудесни мъфини се получиха и какъв аромат само имат... Мекички, сочнички, вкуснички. Почнах като Ути Бъчваров. :)
Супер лесно се приготвят, но по съвета на авторката на рецептата, Михаела Белорешка, не пропускайте да пасирате бананите! Аз го спазих и отвътре са приказка, макар от снимките ми да не личи толкова – някак не са толкова въздушни, колкото са на живо. 
Използвах пълнозърнесто брашно от двузърнест лимец, адски много ми харесва на вкус. С други пълнозърнести брашна, както и с бяло, не знам как ще се получи. 


1 чаена чаша е с вместимост 240 мл

Продукти за 9 мъфина:
2 узрели банана, средни на размер
1/2 чаена чаша кокосова захар
100 мл кокосово олио, може да е обезмирисено, но аз ползвах с кокосовия му аромат
1 чаена лъжичка канела
1 чаена лъжичка бакпулвер
1/2 чаена лъжичка сода бикарбонат
1/4 чаена лъжичка сол
1 чаена чаша пълнозърнесто брашно от двузърнест лимец

малко кокосово олио за добре намасляване на формите за мъфините

С пасатор пасираме обелените банани до бухване. Прибавяме захарта и кокосовото олио и отново пасираме. Прибавяме останалите продукти в този ред. Не смесих предварително набухвателите с брашното. Отново пасираме. Намасляваме с кокосово олио форми за мъфини. Поставяме по една пълна супена лъжица, с връх, от сместа, леко оформяме, заглаждаме. Сместа е лепкава. Поставяме по ядка, натрошени ядки по избор, а може и без тях, но аз обожавам ядки. Печем в предварително загрята фурна на 180С за 15 минути. Изваждаме от фурната и оставяме мъфините да изстинат в тях за около 10-15 минути, после с ножче леко минаваме по краищата и с подпъхване ги изваждаме от формите. 
Великолепни са! <3 




Коментари

Популярни публикации