Содена питка с лимец

Питката е страхотна! Правила съм я много пъти, а в последната една година експериментирах с различни брашна, но с бяло брашно от лимец е най-вкусна!

 Продукти:
250 г кисело мляко
1 чаена лъжичка сода бикарбонат
1/2 чаена лъжичка сол
2–3 супени лъжици слънчогледово олио
300 грама бяло брашно от лимец

около шепа брашно от лимец за поръсване

Разтваряме в киселото мляко содата. Добавяме солта и олиото. Добавяме брашното. Разбъркваме за кратко до хомогенизиране. Колкото повече бъркате, толкова по-зле. Върху тава с хартия за печене поставяме тестото. Оформяме го на топка с диаметър около 17 см. Поръсваме с брашно и леко притискаме топката, за да се сплеска до височина около 4 см. Тестото трябва да е лепкаво!!!
Ако ползвате пълнозърнесто брашно, намалете количеството му, тъй като то абсорбира повече течност. Можете да използвате и смес от бяло и пълнозърнесто брашно в съотношение дору-горе 1:2, но пак трябва да внимавате за общото количество.

Печем в предварително загрята фурна на 190°С с вентилатор за 35–40 минути, зависи от фурната. Ако нямате вентилатор, правилото е да увеличите с 20°С посочената температура, т.е. на 210°С. Питката е добре да се зачерви добре.

Изваждаме и охлаждаме преди да режем. Задължително охладете!!! Знам, и на нас ни е трудно да чакаме охлаждането, но си заслужава!



Коментари

Популярни публикации