Питки със сирене и кашкавал


Питките са много вкусни и меки. Не се изисква месене!

 По рецепта на Ваня Ангелова 
Продукти за тестото:
7 грама суха мая
100 мл топла вода
1 супена лъжица захар
120 грама краве масло на стайна температура
80 мл слънголедово олио
100 грама кисело мляко
2 белтъка
1 чаена лъжичка сол
10 грама бакпулвер
около 600 грама бяло пшенично брашно

Плънка:
200 грама краве сирене 
100 грама кашкавал



В купа се поставят маята, захарта и водата. Разбръкват се. Оставя се  да се активира маята за около 10 минути. Мисля, че може да се мине и без това.
В отделна купа се слагат всички останали продукти за тестото, но без брашното и бакпулвера. Смесваме ги добре. Не съм използвала миксер или друг уред за разбиването, просто ги смесих с лъжица. Добавяме активираната мая. Добавяме и по малко от брашното, смесено с бакпувера. Трябва да получим меко и нелепнещо тесто. Тестото е доста мазно! Оставяме тестото да почине на топло за около 30 минути, покрито с кърпа. От тестото правим топчета с тегло около 60 грама, или колкото големи желаете да бъдат питките. Всяко топче сплескваме и поставяме от плънката, стисната в дланта ни, за да е стегната и да е продълговата форма, а не на топче. Завиваме плънката с едната половина от тестото и прищипваме тестото, за да залепне.  Поставяме питката в тава, покрита с хартия за печене, така че прищипаното да е отдолу. Редим питките на разстояние една от друга. Намазваме всички питки с жълтък, като с вилица се правят шарки, ако желаем. Печем в предварително загрята фурна на 180С до хубаво зачервяване за около 20 минути.  
Можем да оформим питките и да са с кръгла форма, въпрос на предпочитание.
От тестото излизат две големи тави с питки – общо около 20 броя питки, не съм ги броила. 

Питките са чудесни и след два-три дни, ако се държат в полиетиленов плик в хладилник. Преди консумация се изваждат от хладилника и се притоплят леко, може и в микровълнова, ако нямате "проблеми" с нея. Стават много, много мекички и сочни. То с тази мазнина... как да не са. :D

Коментари

Популярни публикации