Четири кекса с рикота


Лимонов кекс с рикота и сусамов тахан

Кекс с рикота и малини

Кекс с рикота, какао и лешников тахан

Кекс с рикота, кокосово масло и шоколадови капки

 
И четирите кекса се отличават с плътност, влажност и мекота. Не са от типа на пандишпановия кекс.

Най-много ми харесаха кекса със сусамовия тахан и кекса с кокосово масло и шоколадови капки, може би защото много обичам сусамов тахан, както и кокосово масло, чийто аромат не е отстранен. Сутрин си гребвам 1 чаена лъжичка сусамов тахан на гладно и бавно се наслаждавам на вкуса му. Действа много добре и на перисталтиката, ако го приемате сутрин на гладно. Това го правя 3-4 пъти в седмицата.

Размер на продълговата тефлонова кексова форма – 26 см. х 11 см. в най-широката горна част, височина 7,5 см.
Размер на кръглата кексова форма с мраморно покритие с дупка в средата: височина 10 см., диаметър в най-широката горна част 21 см.

Продукти за един кекс с рикота, малини или един кекс с рикота, лимонова кора и сусамов тахан:

1 чаена чаша е с вместимост 240 мл
Всички продукти трябва да със стайна температура! 

Продукти:
1 и 1/2 чаени чаши бяло брашно
10 грама бакпулвер (2 чаени лъжички)
1 чаена чаша захар
1/2 чаена лъжичка сол
3 яйца на стайна температура
1 и 1/2 чаени чаши рикота (375 грама) на стайна температура. Не използвайте извара!
1 ампула есенция на д-р Йоткер
60 грама краве масло на стайна температура – да е омекнало много добре
7 супени лъжици слънчогледово олио


за кекса с малини са необходими и:
1 и 1/2 чаени чаши малини – пресни, измити и подсушени. Подбират се целите малини, но можете да използвате и разкашканите, ако не ви притеснява, че тестото ще се оцвети

за кекса с лимонова кора и сусамов тахан са необходими и:
1 супена лъжица настъргана лимонова кора – лимон, на който кората може да се използва без проблем за консумация, защото не е обработена с химикали. Лимоновата есенция придава по-различен вкус и аромат от прясно настърганата лимонова кора, но в краен случай може да използвате и есенция
4 супени лъжици сусамов тахан, пълнозърнест. Това не е халва!
1 супена лъжица какао на прах


за формата за печене
1 супена лъжица меко краве масло и 2-3 супени лъжици брашно за покриване на формата за печене

Приготвяне:
В купа смесваме рикотата (не извара!), яйцата, много добре омекналото краве масло, олиото, захарта, солта, ванилията. Най-добре използвайте пасатор, за да се получи гладка смес. У нас се продава рикота с различна кремообразност – попадала съм на по-зърнеста рикота, затова най-добре използвайте пасатор, а не миксер. Добавяме брашното и бакпулвера. Разбъркваме с лъжица до хомогенизиране.

Ако приготвяме кекс с малини:
Добавяме малините към сместа. Разбъркваме много леко 2–3 пъти, загребвайки от дъното на купата. Изсипваме сместа във формата за печене, която предварително сме намаслили и посипали с брашно, или сипваме част от сместа в намаслената и посипана с брашно форма, така че да покрива дъното, разпределяме върху тестото част от малините, после пак смес, пак малко малини тук-там, смес и т.н., завършвайки със кексовата смес. Идеята е да не се раздробят малините и да не се оцвети сместа.

Ако приготвяме кекс със сусамов тахан:
Отделяме от сместа 1/3. Към нея добавяме тахана и какаото. Разбъркваме до хомогенизиране. Към останалата 2/3 смес добавяме лимонова кора. В намаслена и набрашнена кексова форма изсипваме 1/3 от лимоновата смес. Заравняваме. Поставяме половината от тахановата смес в средата като ивица, без да достига до края на формата. Отгоре поставяме 1/3 от лимоновата смес, така че да покрива тахановата. Пак по средата поставяме останалата половина от тахановата смес като ивица. Покриваме с останалата част от лимоновата смес. Заравняваме внимателно. Можете, разбиране се, да разбъркате двете смеси, така че да се получи мраморен ефект.

И двата кекса се пекат в предварително загрята фурна на 175С без вентилатор за около 55-65 минути на средно ниво на фурната. Ако фурната ви е малка, от типа на Раховец, поставете формата на височина 1/3 от дъното. След като кексът придобие леко златист загар, покриваме с алуминиево фолио, за да не загори отгоре. Проверяваме с дървен шиш дали е изпечен кексът – шишът трябва да излиза без полепнали трохи или неизпечено тесто. Аз използвам дървен шиш, защото просто е по-дълъг от клечка за зъби и достига до края на формата.

Изваждаме кексът от фурната и го оставяме да отпочине във формата за 10 минути, тъй като е много мек и може да се счупи. Прехвърляме го в поднос. След като изстине, поръсваме с пудра захар, украсяваме както ни харесва или просто си го хапваме така. 

Съхранявайте кекса в полиетиленов плик в хладилник. Извадете кекса от хладилника поне 1 час преди консумация. Не режете предварително парчетата, защото изсъхват. Това са ясни неща, но аз все пак да ги напомня.  

Версия с рикота, лешников тахан и какао

Размер на продълговата тефлонова кексова форма – 26 см. х 11 см. в най-широката горна част, височина 7,5 см.

1 чаена чаша е с вместимост 240 мл

Продукти:
250 грама рикота на стайна температура (Не използвайте извара!)
3 яйца на стайна температура
60 грама меко краве масло
7 супени лъжици слънчогледово олио
1 чаена чаша захар
1 ампула есенция ванилия на д-р Йоткер
1 и 1/2 чаена чаша брашно
10 грама бакпулвер (обикновено 1 пакетче е 10 грама или 2 чаени лъжички)
щипка сол


За лешниковата смес
3 супени лъжици лешников тахан
(Разбъркайте тахана предварително, после загребете лъжиците, за да не сложите само от мазнината, която се отделя отгоре, или само да загребете смляната част от ядките, която се утаява)
1 супена лъжица пшеничено нишесте или брашно


За какаовата смес
3 супени лъжици какао

В купа пасираме рикотата, яйцата, мекото краве масло, олиото, захарта, солта, ванилията. Прибавяме брашното и бакпулвера. Разбъркваме с лъжица до хомогенизиране. От сместа отделяме 1/3, към която добавяме лешниковия тахан + нишестете. Пасираме.
Към останалата смес добавяме какаото и разбъркваме добре до хомогенизиране.
В намаслена и поръсена с брашно форма за кекс поставяме 1/3 от какаовата смес. Отгоре в центъра като ивица поставяме половината от лешниковата. Върху лешниковата поставяме 1/3 от какаовата смес, после останалата половина от лешниковата. Накрая покриваме с останалата какаова смес. Заравняваме внимателно. Печем в предварително загрята фурна на 175С без вентилатор за около 60 минути на средното ниво на фурната (ако фурната ви е малка, от типа на Раховец, поставете формата на височина 1/3 от дъното), като, когато кексът придобие приятен загар, покриваме с алуминиево фолио. Проверяваме с дървен шиш за готовността на кекса – шишът трябва да излиза без полепнали трохи или неизпечено тесто. Изваждаме готовия кекс от фурната и го оставяме за 10 минути във формата, после го прехвърляме в поднос.

Версия с кокосово масло и шоколадови капки

 1 чаена чаша е с вместимост 240 мл

Продукти:
250 грама рикота на стайна температура (Не използвайте извара!)
3 яйца на стайна температура
1 чаена чаша захар
14 супени лъжици разтопено кокосово масло без отстранен аромат
1 ампула ванилия на доктор Йоткер
щипка сол
1 и 1/ чаени чаши бяло пшеничено брашно
10 грама бакпулвер
1/2 чаена чаша шоколадови капки


Пасираме рикотата, яйцата, кокосовото масло, захарта, ванилията, солта. Прибавяме брашното и бакпулвера. Разбъркваме до хомогенизиране сместа с лъжица. Прибавяме шоколадовите капки и отново разбъркваме. Изсипваме сместа в намаслена и посипана с брашно форма за кекс. Печем в предварително загрята фурна на 175С без вентилатор на средното ниво на фурната за 55-60 минути (ако фурната ви е малка, от типа на Раховец, поставете формата на височина 1/3 от дъното). Покриваме кекса с алуминиево фолио, когато придобие приятен загар. Проверяваме с дървен шиш дали кексът е готов. Изваждаме кекса от фурната и го оставяме да престои във формата за 10 минути. Прехвърляме кекса в подходящ съд.

Коментари

Популярни публикации