Лятна манжда с домати и чушки


Много обичам тази манджа. Мама и двете ми баби я приготвяха лято време.

Продукти:
5 големи зелени пресни чушки
5 добре узрели домата или 2 големи селски розови
1 консерва (400 грама) обелени и нарязани на кубчета домати или увеличете количеството пресни домати
около 500 мл вода, може и повече, зависи каква гъстота искате
2-3 големи скилидки чесън
3-4 супени лъжици брашно
слънчогледово олио
сол

пресен магданоз

Измиваме добре суровите чушки, нарязваме ги на парчета и ги поставяме в тенджерата, в която ще готвим ястието. Чушките не се пекат предварително и не се белят, ако го направите, ще получите друг вкус. Заливаме нарязаните чушки с вода, така че да ги покрива 2-3 пръста. Добавяме 1 чаена лъжичка сол и 2-3 супени лъжици олио. Оставяме нарязаните чушки на умерен огън, за да омекнат. През това време настъргваме пресните домати, но без люспата им. Когато чушките поомекнат, добавяме настърганите домати. Добавяме и консервата домати. Може да се направи и само с пресни домати, но трябва да увеличите количеството им. С добавката от консервирани домати обаче става по-вкусно. Прибавяме и около 500 мл вода. Оставяме сместа за около 20 минути на огъня. През това време разтваряме брашното в малко студена вода. Прибавяме го към манджата и разбъркваме до сгъстяване. Гъстотата зависи от вкуса ви. Можете да добавите повече или по-малко брашно, можете и да разредите, ако ви е гъсто с малко вода. Не добавяйте бульони! След като манджата се сгъсти като сосче, сваляме я от котлона. Прибавяме нарязан магданоз, нарязан на ситно чесън и още малко олио. Чесънът се слага след сваляне от котлона! Няма никакъв смисъл да го готвите и да го убиете тотално! Той ще се сготви достатъчно от топлината след свалянето от огъня. Изчакваме да поизстине и сервираме. По желание дори може да добавите и чесън преди сервиране.

Искам да отбележа, че е по-вкусно, ако престои поне няколко часа. Даже на следващия ден е много по-вкусна тази "проста" манджичка.

Коментари

Популярни публикации