Галет с гъби

Приготовлението не е сложно, не е и трудно, но рецептата не е подходяща за хора, които нямат никакъв опит в кулинарията или пък вътрешен усет в този аспект. Писането ми отне повече време от самото приготвяне. :D

Ще трябва да наблюдавате печивото, ако разполагате с по-малка фурна от типа на Раховец. Не мога да ви кажа време за печене в този случай, тъй като не разполагам с малка фурна.

1 чаена чаша е с вместимост 240 милитра

 Продукти:
за основата
1 чаена чаша + 2 супени лъжици брашно
1/2 чаена лъжичка сол
120 грама студено краве масло
около 3–4 супени лъжици студена вода

за пълнежа
2 големи глави лук
3 скилидки чесън
300 грама печурки
1 супена лъжица соев сос
листа от 4–5 клонки прясна мащерка 
4–5 супени лъжици слънчогледово олио
70 грама сирене Грана Падано или пармиджано, не използвайте настъргано в пакетчета
4 малки кокоши яйца (пожелание), може да използвате и пъдпъдъчи яйца

1 яйце за намазване на борда (може да използвате и само отделения белтък, ако сте използвали средни или големи яйца, ако не ви притеснява, че няма да имате кой знае какъв златист загар)

Нарязваме лука на тънки полумесеци, не е нужно да са много тънки. Задушаваме лука с малко вода и олио, докато поомекне. Прибавяме нарязаните гъби и чесън. Добавяме соев сос. Готвим гъбите, докато се изпари водата. Внимавайте да не загори сместа. Прибавяме листенца мащерка от 4–5 клонки. Оставяме сместа напълно да изстине. През това време приготвяме тестото.

В купа поставяме брашното, солта, нарязаното на малки кубчета краве масло и правим с ръцете си маслени трохи. Трябва маслото добре да се смеси с брашното. Добавяме на порции студената вода, за да се получи тесто нелепнещо тесто. Ако искаме да направим малки галети, разделяме тестото на 4 равни парчета, които оформяме на топки. Ако приготвяме само един голям галет, то не е необходимо да разделяме тестото на топки. Покриваме тестото със стреч фолио и го оставяме в хладилника за 30 минути, за да стегне. Изваждаме топките от хладилника и върху голямата тава за печене на фурната, покрита с хартия за печене, първо разточваме една топка тесто в единия край на хартията, така че да се получи диск с диаметър около 20 см. Поръсваме тестото с 1/4 от сиренето, което предварително сме настъргали на средно ренде, оставяйки борд от 3 см. Върху сиренето поставяме 1/4 от напълно изстиналия пълнеж, правейки малка вдлъбнатина в средата на пълнежа, за поставим там после яйце. Завиваме тестото, което не е покрито с пълнеж и сирене, към плънката, стремейки се да не го разкъсаме. Ако се случи, просто прищипваме малко от тестото, за да няма дупки в борда. По същия начин процедираме и с останалите 3 топки тесто. Може да ги разточим, използвайки и само ръцете си, ако нямаме мини валяк, както направих аз, тъй като има опасност, ако използваме голяма точилка да нарушим цялостта на вече направените галети. Намазваме с разбито яйце бордовете. Не е нужно да използваме миксер – просто с вилица разбиваме яйцето, за да се смеси жълтъкът с белтъка. Печем галетите в предварително загрята фурна на 200° С за 20-25 минути, зависи после колко сготвени искаме да са яйцата.

Забележка: Ако приготвяме само един галет, т.е. голям, разточваме тестото на кръг отново върху хартия за печене с дебелина около 0,2–0,3 см. Оставяме борд от около 4–5 см. Тук по-добре е да разточим тестото с точилка, след което внимателно да го прехвърлим с хартията върху тавата за печене. Правим няколко гнезда в плънката за яйцата, ако, разбира се, поставяме яйца. С яйца е по-вкусно.

Изваждаме тавата от фурната и в оформените гнезда в плънката поставяме по едно малко яйце, което предварително сме счупили в купичка или чаша, за да го проверим дали няма проблеми с него – рядко, но може да има кървави нишки. Ако това се случи, изхвърляме яйцето. Ако нямаме малки яйца, размер S, можете първо да счупим яйцето в купичка или чаша, след което отстраняваме част от белтъка. После поставяме яйцето във вдлъбнатината. Може да използваме и пъдпъдъчи яйца, при които не се налага отстраняване на част от белтъка. 

Връщаме тавата във фурната и печем още за 5–8 минути, зависи колко сготвени искаме да са яйцата. Важно е, когато целта е жълтъкът да е течен, яйцата да са много пресни и галетите да се ядат в същия ден. Аз не разполагах с много пресни яйца, затова пекох още 7 минути, за да не са съвсем твърди – белтъкът става жилав, а жълтъкът е прекалено ронещ се. Предпочитам много рохки яйца, но когато нямам много пресни яйца, уви, задължително ги подлагам на по-продължителна температурна обработка.
Втори вариант
за яйцата е да ги изпържите, след което да ги поставите в средата на галетите, но в този случай трябва да изпечете галетите или големия галет за 30 минути.
Трети вариант е да направите поширани яйца. Баба ми им казваше забулени яйца. Приготвят се много лесно, но трябва яйцата да са пресни, за да не рискувате със здравето си. Ако ги приготвите както трябва, т.е. само 3 минути да ги варите в дълбока тенджера със завираща вода + 1 супена лъжица оцет. Водата трябва да достига поне 10 см. от дъното на тенджерата. Водата не трябва да кипи. Преди да поставите яйцето завъртите водата с лъжица, стават страхотни. При този вариант отново трябва да изпечете галетите или големия галет за 30 минути.
При втория и третия вариант: След изпичането на галетите поставяте по едно изпържено яйце или по едно забулено яйце в средата. Преди сервиране можете да поръсите яйцата с малко черен и/или червен пипер, както и да капнете върху тях малко слънчогледово олио, пък който иска зехтин или олио от гроздови семки. Можете да добавите още малко прясна мащерка, ако я обичате.

Коментари

Популярни публикации