Кекс с рикота и сливи

Този кекс е страшно вкусен и много приятно влажен. Между влажност и клисавост има огромна разлика. 

Кексова форма с вместимост 2880 милилитра и височина 10 см.

Ако не сте стигурни каква е вместимостта на кексовата форма, с която разполагате или искате да печете, просто направете измерване с вода – измерете водата в милилитри или грамове. При водата няма разлика при тези две мерни единици. Сипвате водата във формата и получавате каква е вместимостта ѝ. Височината има значение за времетраенето на печене. Колкото по-висока е формата, толкова повече време ще е необходимо за изпичането. Елементарни неща от физиката.


1 чаена чаша е с вместимост 240 милилитра

Всички продукти трябва да са на стайна температура

Продукти:
5 средно големи яйца на стайна температура
1 и 1/2 чаени чаши захар
180 грама краве масло на стайна температура – трябва да е много добре омекнало
250 грама рикота на стайна температура, не извара
1 чаена лъжичка течна есенция ванилия на доктор Йоткер. Който може да си позволи, да използва семенцата на шушулка ванилия
1/2 ампула есенция лимон на доктор Йоткер или настъргана кора от химически необработван лимон

1 и 2/3 чаени чаши бяло пшенично брашно
10 грама бакпулвер (1 пакетче)
1/2 чаена лъжичка сол

2 чаени чаши узрели, но твърди, да не са презрели или меки сливи, измити и подсушени, нарязани на малки парченца, без костилките, разбира се.

олио и брашно за намазване и поръсване с брашно на формата за печене

Ще ме линчуват сладкарите, но в купа поставяме много добре омекналото краве масло, яйцата на стайна температура и захарта (кой си държи захарта в хладилник?!). Разбиваме ги с миксер за около 1, максимум 1,5 минути на максимална скорост, т.е. не е необходимо първо да разбиваме маслото със захарта, после пък да добавяме едно по едно яйцата, докато разбиваме. Сместа може да ви изглежда леко пресечена, но не се притеснявате. Прибавяме рикотата на стайна температура, есенциите. Разбиваме отново с миксер за около 10 секунди с миксер, но на най-ниската мощност. Прибавяме брашното, бакпулвера и солта. Леко разбъркваме с дръжките на миксера, без да сме го пуснали, за да се смесят сухите съставки с мокрите, иначе ще имате облак от брашно,  което не е добре в здравословен аспект за нас, след което пускаме миксера отново на най-ниската мощност и разбиваме пак за 10 секунди. Не трябва да има бучки брашно.

В намаслена и поръсена с брашно кексова форма поставяме на дъното на 4–5 места по 1 супена лъжица и заравняваме.

Към купата с тестото прибавяме нарязаните сливи и разбъркваме с лъжица. Изсипваме сместа със сливите във формата. Заравняваме сместа. Печем в предварително загрята фурна на 160° С за 50–55 минути. ВНИМАНИЕ! Когато тестото придобие приятен златист загар, поставяме алуминиево фолио върху формата. Проверяваме с дървен шиш дали е готов кексът. Кексът е готов, когато няма полепнали трохи по шиша. Ако има полепнали трохи, продължаваме печенето.
Изваждаме формата с кекса от фурната и оставяме да се охлади за около 15–20 минути, след което изваждаме кекса от формата, обръщайки го много внимателно върху поднос. Пак ВНИМАНИЕ: Аз винаги потупвам формата по дъното и по стените ѝ с длан преди да обърна кекса върху подноса. Усеща се и се вижда кога нещо е залепнало някъде, и ако се налага, леко си помагам с малко пластмасово ножче на тези места, за да не наруша покритието на кексовата форма, както и на кекса. Оставям обърнатия върху подноса кекс да се охлади за поне още един час преди да го разрежа.
Кексът е истинска душичка, когато е леко топъл. Когато изстине напълно, пак е разкошен – мек, влажен и много вкусен. Режете по-тънки парчета, защото е доста калорично, но пък много вкусно.

Коментари

Популярни публикации