Apam Dot Dot или малайзийски кексчета на пара


Не знам какъв трябва да е вкусът, но нещото, което аз получих, не ми хареса. Много наподобява на недопечени кексчета във фурна :)) Не сурови, но и не съвсем готови. Няма начин някой да не попита защо тогава ги публикувам? Отговорът е: защо пък не :))) Сериозно, ако някой има уред за готвене на пара и се навие да ги направи, то нека да сподели дали са вкусни, че да си купя и аз :) Възможно е и вкусът да не ми допада, защото липсва една съставка - овалете (стабилизатор за кексове), която малайзийците ползват за тази рецепта, а аз игнорирах. Къде да търся и тази екзотика?






Продукти:
3 яйца
230 грама захар
150 милилитра прясно мляко
275 грама брашно
3 чаени лъжички бакпулвер
сладкарска боя
сладко, нутела или др. за пълнеж

1 чаена лъжичка овалете (аз не сложих)


Разбиваме яйцата със захарта до побеляване. Прибавяме прясното мляко и брашното, примесено с бакпулвера, като ги редуваме. Добавяме и ванилията. Разбъркваме. Отделяме малко от сместа, която оцветяваме със сладкарска боя или какао. 
В метални, силиконови или формички от фолио поставяме хартиени форми за мъфини. Пълним до 1/3 от височината им, поставяме пълнеж, покриваме със сместа, като общата височина не трябва да е повече от 2/3 от височината на формите. С пош правим точки, но аз използвах сламка, която топвах в розовата смес. Поставяме формите в уред за готвене на пара на умерена температура за 10-15 минути или в по-голям метален съд поставяме метална решетка, която трябва да е на разтояние от дъното на съда. Сипваме вода в съда, чието ниво трябва да е по-ниско от нивото на скарата. Отгоре покриваме с капак с малка дупка, за да излиза парата. 

Тези кексчета, които виждате на снимките, са първите и са успешните, макар че точките са ми мънички, но не знаех дали няма да се уголемят под въздействието на готвенето на парата. Втората партида кексчета бяха пълен провал откъм запазване на формата на точките и единственото обяснение е, че първите ги готвих първите 10 минути на по-ниска температура (моят котлон е с 9 степени, аз ползвах 4,5), а после засилих на 6 в продължение на 20 минути, докато втората партида направо ги подложих на 7 и след 2-3 минути видях, че розовите точки тотално се сляха с другия цвят, а се надявах, че те ще са по-сполучливи, защото точките ги докарах, даже доволно потрих ръчички :)))

Сполучливи е силно казано, защото като оставим настрана вкуса, ползвах сладко от горски ягоди, а трябваше да заложа на нещо не чак толкова течно. Както виждате, сладкото ми отиде на дъното. Пълно фиаско... Сега ми е смешно, защото бях убедена, че това ще е много странно нещо и така и стана.


Коментари

  1. Ина, тези кексчета са с такъв нежен вид, че дори не помислям дали ще са вкусни! Но е хубаво човек да им се наслади не само визуално. Страхотни снимки! Сърдечни поздрави! :))

    ОтговорИзтриване
  2. Добре, Федорска!!!
    Много си упорита, затова те назначавам на работа в компанията за АНТИ-реклама;)))
    Този път даде всичко от себе си;))))
    Провокираш ме да опитам, за да видя каква оценка ще дам аз на тези кексчета, но на визията давам 7 по шестобалната;) Много яки!!!
    А заради чинийката, добавям още 4 точки и така сега Бианка Панова пасти да яде;)))

    Хайде, чакам следващият ти НЕхаресан шедьовър!

    ОтговорИзтриване
  3. Инче ама те толкова красиви и примамливи ,че няма как да не са и вкусни. Много си ги накиприла и толкова нежни снимки ПАК си направила че очите ми останаха в тях.
    За стабилизатор и сложи малко оцедец и ще станат побългарени :)))))))) Майтапя се ,разбира се....
    Прекрасна и спокойна вечер ,прегръщам те!

    ОтговорИзтриване
  4. Ама знаеш ли. колко ме интересува дали са вкусни, при вида им:)
    Наистина са удивително нежни и красиви!
    Заслужавало си е правенето дори само заради снимките!
    Насладих се от сърце и на кексчетата,и на чинийките, и на стайлинга , и на снимките!
    Целувам те русокоске*)

    ОтговорИзтриване
  5. Да си кажа честно от както екпериментирам кулинарно установих, че всичко е въпрос на вкус. Неща, които аз с ясно съзнание съм тръгвала да изхвърлям като мега-неуспешни, хора около мен са харесвали много :) Така че както се казва - око да види и ръка да пипне и да опита трябва :) Аз и без това съм хвърлила око на един кекс, който се прави на пара - ще споделя опит после. Хубава вечер!
    П.П. Ама наистина са мнооого красиви :)

    ОтговорИзтриване
  6. Много красиви кексчета! А за аранжирането им, нямам думи! Прекрасни снимки, чак не ми се вярва че на са станали на вкус!

    ОтговорИзтриване
  7. Какво от това, много са симпатични! Снимките са великолепни! :)

    ОтговорИзтриване
  8. Идеални са на вид,Ина!
    Винаги е удоволствие за мен да се докосна до красотите ,които твориш!
    Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
  9. Много нежни, много красиви кексчета!
    Поднесени по невероятно красив начин!
    Прекрасни снимки!
    Нищо им няма на кексчетата - щом първата партида са сполучливи, явно има някаква причина при печенето на втората партида! Я ни ги прехвърли, няма да им намираме кусур! :)))
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  10. Повтарям се, но снимките са много красиви :)
    За вкуса мога само да гадая!
    Поздрави, принцесо!

    ОтговорИзтриване
  11. Не винаги се получава,но уникалните ти снимки са маскирли всички несполуки!Поздрави,Ина и не бъди толкова критична към себе си.Снимките са чудесни!

    ОтговорИзтриване
  12. Нежна красота лъха от тези кексчета-какво значение има вкусът.Важното е че галят очите.Снимките са ти уникални-и тази нежна панделка-абе нямам думи...
    Прегръдки,Инче!

    ОтговорИзтриване
  13. Благодаря ви, обаче си мисля, че едно ястие първо трябва да е вкусно и после красиво. Чревоугодникът в мен проговори :)
    Габи, ще чакам отзиви за кекса и дано грешката е в моя телевизор, а не са по принцип такива кексовете на пара :))

    Хубава вечер, момичета и момчета :)
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  14. Ха ха Инче, ама много ме разсмя, страхотен сладур си, най- много ме кефи, че си ги казваш нещата направо! А за подобни недоразумения в кухнята, та кой ли ги няма, аз ако започна да публикувам провалите ... много, ама много ще ми се смеете и това е само защото много си фантазират и не спазвам точните рецепти и все си измислям по нещо, та и твоят случай май е подобен :))
    Трябва обаче да ти призная, че си ненадмината в това да правиш всичко много красиво, направо изящно, тези кексче та са за изложба, а и с тази чинийка ... искам и аз такава !
    Та красивото си е красиво, браво на теб:)
    Прегръдка сладка Федорка :)

    ОтговорИзтриване
  15. Нищо друго не ми остава да кажа освен - УНИКАЛНА СИ!
    :)

    ОтговорИзтриване
  16. Хм, направо ми е трудно да повярвам, че тия сладури не са вкусни, даже и фльонга си имат... и продуктите, така като гледам са си за вкусни кексчета - пък и на точки. Нямам уред за приготвяне на пара иначе веднага щях да се опитам да ги реабилитирам (-: Хубав ден, Инка!

    ОтговорИзтриване
  17. Не мога да повярвам, че не стават:) Инче, сериозно никак не ми изглеждат така. Дори и в разрез също. Може би вкуса не ти допада от варенето на пара. Аз ще ги сложа във фурната и като чета рецептата със сигурност ще са вкусни:). Иначе много ти се кефя на честността. На много места се пропускат тези подробности и доста хора разсипват материала, очаквайки нещо велико. Аз уред за варене на пара нямам, Руми Пулчева има един та все ме изкушава:), но пък имам за ориз една китайска джаджа, та може да пробвам в нея:)Взимам си едно да се украся, че много ми харесват на вид!

    ОтговорИзтриване
  18. По бебешки нежни и хубави! Визията е перфектна!!! Не мога да си представя как ще са на вкус, но подозирам, че ще ми харесат. Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  19. Много са красиви, Инче!
    Любопитна съм за вкуса, след като са на пара, сигурно стават по-сочни. На теб защо не ти харесва? Все ми се струва по прелестния им вид, че трябва и вкуса им да е хубав.
    Чудни снимки си им направила!
    Поздрави сърдечни, винаги ми е много приятно и вдъхновяващо да те следвам в кухнята!

    ОтговорИзтриване
  20. Дори и само да им се любуваме пак си е заслужавало сесията!Много ми хареса и на мен чинийката :) .Много отдавна ми се иска и аз да пробвам един кекс,варен на пара,обаче все още не мога да си измисля подходяща съдинка,а и съмненията ми относно крайния резултат все още не могат да бъдат подтиснати от любопитството за вкуса.
    Прегръдка и хубав,слънчев ден!

    ОтговорИзтриване
  21. Изглеждат неустоимо сладурски и вксусни.

    ОтговорИзтриване
  22. Ох.... много нежни снимки, за вкуса ти ще кажеш:)

    ОтговорИзтриване
  23. Не знам дали са вкусни, но пък са много фотогенични! Това на практика означава, че от моя гледна точка, рецептата си заслужава да бъде направена:)

    ОтговорИзтриване
  24. Благодаря ви, момичета :)
    Желая ви хубав уикенд :)

    ОтговорИзтриване
  25. Изглеждат чудни на снимка! Колкото до вкуса - малайзийска му работа:)

    ОтговорИзтриване
  26. Инче, много красиви снимки! Толкова красиви, че ако не беше писала, че не са вкусни щях да си мисля дълго време за тях, особено какво изглеждат пухкави и нежни. Сега единствено ме гложди идеята за кекс на пара! На кой ли му е хрумнало за първи път да прави подобно нещо?

    ОтговорИзтриване
  27. търси съставката в он-лайн сайтовете за продажба на декорации, сладкарски материали и тн. Иначе изглеждат много примамливо :) Ама пък е факт, че не може всичко да ни харесва. А я си представи, че малайзийците ги харесват точно така?
    Поздрави Инче и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  28. Не знам как са били на вкус, но на вид са страхотни!
    Много се радвам, че си ги публикувала, за да се полюбувам на снимките :)
    Толкова са сладурски и така им отива панделчицата и чинийката :))
    Хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
  29. Не знам за вкуса, но изглеждат много красиви тези кексчета, пременени в пастелни цветове :-)

    ОтговорИзтриване
  30. Здравей,

    Харесва ми твоята упоритост и откровеност:)Заинтригува ме какъв ли е вкуса наистина? Снимките са страхотни :)

    Успешен ден!

    ОтговорИзтриване
  31. Magdalenas preciosas lucen deliciosas me encantan,abrazos y abrazos.

    ОтговорИзтриване
  32. Инче, честит празник, топлина, уют и разбирателство да има винаги в дома ви! Отново да ги погледна тези розови "бонбонки":)

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации