Хлебни кнедли



Не е тайна, че не си падах по кнедлите, картофените баварски кнедли, щото са като гумени топчета, но от много време бях запланувала да приготвя хлебния вариант, който видях при Дидка >>. Мнозина от вас вече я познават и също като мен са очаровани от чувството й за хумор, облечено в чудесен изказ, както и вкусните й рецепти (вече пробвах няколко). За мен е истинско удоволствие да чета всяка нейна публикация. Доверих се на Дидка и съм много доволна от постигнатия резултат. Промених леко рецептата, но съм убедена, че и с чесън, тези бохемски кнедли ще са вкусни и ще се вържат чудесно с една, две или няколко :)) пражки бирички.
Диде, благодаря за рецептата! Чудесна е!





(1 чаена чаша = 240 милилитра)

Продукти:
300 грама сух бял хляб (около 4-5 филии)
30 грама краве масло
1 супена лъжица олио
1 малка глава лук
2 супени лъжици нарязан магданоз
3 яйца
1/3 чаена чаша прясно мляко
черен пипер
1/2 чаена лъжичка сол


Отстраняваме по-голяма част от кората на хляба (около 2/3 от нея) и го нарязваме на кубчета. Ако нямате стар хляб, можете да изсушите кубчетата във фурната, но внимавайте да не се зачервят. Кубчета хляб поставяме в купа.


В тиган разтопяваме кравето масло с олиото, след което добавяме и нарязания на ситно лук. Когато лукът омекне напълно, добавяме и магданоза, след което отстраняваме тигана от огъня. В купа леко разбиваме с вилица яйцата, докато се хомогенизират и добавяме прясното мляко. Изсипваме съдържанието на тигана и яйчено-млечната смес върху кубчетата хляб, прибавяме солта и малко черен пипер. Разбъркваме и оставяме за около 5 минути, докато хлябът попие течността.


Изсипваме получената смес в плик за печене (не съм сигурна дали, ако се използва свежо фолио, то може да издържи на такава топлинна обработка, затова заложих на сигурното) и оформяме стегнато руло. Увиваваме полученото руло в алуминиево фолио, завивайки двата края като бонбон, както е показано на снимка  № 3. Пускаме рулото във вряща вода и варим около 45 минути, като на 20-та минута аз затиснат с една чиния, за да не изплува нагоре и част от него да не е добре сготвено. Изваждаме рулото от водата, отстраняваме алуминиевото фолио и плика за печене. Режем рулото на филии и сервираме. Консумира се топло. Много добре се връзва към гъбен сос, но може и да се консумира самостоятелно.

Коментари

  1. От много време кнедлите са ми любопитни, но така и не съм стигнала да направя някой вариант.
    Но тези, определено са много добра идея за оползотворяване на стария хляб.
    Много добре изглеждат!
    Хубави почивни дни :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Уби ме с любовта си към кнедлите, но разминаването при нас явно се дължи на различните готвачи, на които сме попадали.
      Тези са доста вкусни, опитай :)
      Хубав уикенд и на теб, Ели :)

      Изтриване
  2. Никога не съм приготвяла кнедли.
    След тази вдъхновяваща фотосесия не ми остава нищо друго освен да запретна ръкави.
    Рецепта ми допадна ,а видът им е завладяващ!
    Приятна вечер! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Мира :)
      Споко, не е нужно много да запряташ ръкави, лесно стават :)

      Приятна вечер и на теб :)

      Изтриване
  3. :))) Инче ... това е специален поздрав за мен предполагам :)) Е никак немога да ги харесам тези тестените им чудесии, тук ти ги сервират постоянно и с всичко, като мокър хляб сплескан са ми :)) Честно, твоите изглеждат страхотно и бих ги пробвала, но в къщи всички ще ми се на мръщят много :))
    Прегръдки Ин и много ме радват снимките и стайлинга, винаги жесток!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хахах, както казах, и аз не си падам много по кнедлите, но тези са чудесни, Евчик! На теб баварско вече ти е близо и ако отскочите там, ще видиш, че чешките кнедли са си направо разкошни :))) Скоро ще пусна и едни други, които също много ми харесаха, но за за супички.
      Благодаря ти :)
      Хубав чешки уикенд ти желая :)

      Изтриване
  4. Инка, много, много ме зарадва! От няколко минути се хиля леко неадекватно, защото ми е много гот (-:
    Благодаря ти още веднъж!

    ОтговорИзтриване
  5. Снимките ти са вълшебни Инче….за кнедлите нямам впечатления:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Гоги :)
      Виж, някъде някой беше казал, че ако опиташ кнедли, то или се влюбваш в тях или пък тотално ги намразваш. Е, очевидно това твърдение не е вярно, доказателството съм аз :))

      Изтриване
  6. От тез снимки ми се прииска и аз да ти пробвам рецептата! Изглеждат вкуснички, особено с предложения от теб гъбен сос! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, Лучия, вкусни са, особено с гъбено сосче, а по гъбите пак е Дидка :)) В блога й има рецепти с доста екзотични за мен видове :)
      Хубав уикенд!

      Изтриване
  7. Страхотни снимки, Ина! Кнедли и аз не съм опитвала, но като се озова на място като твоето, някак спонтанно ми се появява желанието моментално да направя предложеното.
    Поздрави и хубав уикенд! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Усмихна ме, Дани :) Благодаря ти :)
      Прекрасни почивни дни :)

      Изтриване
  8. Може би защото от малка в семейството ми се ядат картофени кнедли, сме им фенове във всякаквите им разновидности! :!
    Не съм пробвала с хляб, но живот и здраве и това ще стане! Ина, ти си добър подстрекател - така апетитно предлагаш! :)
    Уютна и топла вечер!

    ОтговорИзтриване
  9. Ина, много ме заинтригува с тези кнедли!
    Снимките ти са невероятни!
    Хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  10. Опитвам се да се сетя, но така като мисля не съм хапвала тези ти ми кнедли, ами вкусно изглеждат и няма лошо да се пробват! Страхотни фотоси! :)

    ОтговорИзтриване
  11. Инче, кнедлите изглеждат невероятно апетитни, а с тези снимки няма как - уникални са!
    Поздрави и много прегръдки :)

    ОтговорИзтриване
  12. Толкова примамливи изглеждат, че дори недолюбващите ги им се приисква да ги пробват, прекрасна презентация! Хубави събота и неделя!

    ОтговорИзтриване
  13. Esto lo probé cuando viajé a Praga, me encantaba tomarlos en los almuerzos eran geniales.

    Que maravilla.

    Saludos

    ОтговорИзтриване
  14. O_O un piatto da chef!!!!! complimenti oltre che bello deve essere buonissimo!!! ciao e buon week end!!

    ОтговорИзтриване
  15. Не проявявам афинитет към кнедли,
    но на тези не бих отказала с две-три пражки бирички :))))
    Снимките ти са страхотни!
    Прегръдка и усмихнат уикенд,Принцесо!

    ОтговорИзтриване
  16. И аз не обичам много кнедли но твоите ,както са поднесени и както си ги снимала са неустоими направо.
    Прекрасен и усмихнат уикенд Инче!!!

    ОтговорИзтриване
  17. Инче, много красиви снимки! Отдавна се каня да опитам кнедли, но... все още не съм. Т.е. преди време пробвах в Полша, но не бях очарована. Все по-често ги срещам като предложение в блоговете и любопитството ми взе да расте. Ще им дойде ред, то се знае :)) Поздрави и прекрасен ден!

    ОтговорИзтриване
  18. Изглеждат вълшебно, Ина
    - много апетитно и ефирно, поднесени неустоимо и с великолепни снимки.
    С удоволствие разглеждам твоите кулинарни изкушения,
    голяма прегръдка и усмихната вечер, Диана

    ОтговорИзтриване
  19. Инче, този начин за приготвяне е нов за мен и ще го пробвам задължително. Кнедли правих с хляб, но по съвсем друга технология. Твоят вариант ме впечатли. Снимките да ти казвам ли отново?! - или само ще си въздишам... много се радвам когато пускаш и някоя и друга снимка другите! Хубава неделя от мен!

    ОтговорИзтриване
  20. Ина,приветствам всяка рецепта с изостанал хляб,а при тези снимки е просто наложително за бурни овации!Страхотни са се получили кнедлите!
    Дидка много забавлява и моя ум,когато я чета!
    Днес при мен дефилира твоето панерче,за жалост с много мрачни снимки,но ще ми позира пак,то е ясно!
    Прекрасна седмица,мила!

    ОтговорИзтриване
  21. Федорска,
    аз съм готова да ги опитам;) Поне снимките биох заръфала, а дали ще ми хареса вкусът, само времето ще покаже;) Разкошни снимки!!!!

    ОтговорИзтриване
  22. Ин, не съм приготвяла кнедли досега. Нали от скара се вихря в кухнята и винаги изникват какви ли не други ястия. Опитвала съм обаче преди години в Чехия и много ми харесаха.
    Задължително ще пробвам изпитаната ти рецепта.
    С поздрав от Кулата!

    ОтговорИзтриване
  23. Ох, грешка. Каква ти "скара"?! Трябваше да бъде "скоро". Съжалявам. Извини ме за грешката.

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации