Чеснови олади със сирене и ябълкови олади


Чеснови олади със сирене

(1 чаена чаша = 240 милилитра)

Продукти:
1 яйце
100 грама крема сирене
1/4 чаена чаша кисело мляко
1/4 чаена лъжичка сол
1/2 чаена лъжичка сода бакпулвер
7 супени лъжици брашно
кашкавал / колкото кибритена кутия
краве саламурено сирене или фета / колкото кибритена кутия
1 супена лъжица заквасена сметана
1 скилидка чесън
магданоз

олио за тигана



В купа смесваме крема сиренето с яйцето, яйцето, солта и пасираната скилидка чесън. Към тях добавяме киселото мляко, в което предварително сме разтворили содата бакпулвер. Разбъркваме. Добавяме и брашното. Накрая прибавяме и настъргания кашкавал, надробеното краве сирене и нарязания магданоз. Разбъркваме.


В тефлонов тиган поставяме около 1-2 супени лъжици олио и го сгорещяваме, след което вземаме със супена лъжица от получената смес и я пускаме в добре сгорещения тиган / по 3-4 броя в тиган, защото се надуват/. Пържим оладите на среден огън и от двете страни. Преди да поставим следащите олади в тигана, отново добавяме 1-2 супени лъжици олио в тигана.

---------------------------------------------------------------------------------------------


Ябълкови олади

(1 чаена чаша = 240 милилитра)

Продукти:
1 яйце
5 супени лъжици захар
1 чаена чаша кисело мляко
1/2 чаена лъжичка сол
1 чаена лъжичка сода бикарбонат
1 и 3/4 чаени чаши брашно
3 големи ябълки
ванилия

олио за тигана


В купа смесваме брашното, солта, захарта и ванилията. Към тях прибавяме яйцето, киселото мляко, в което предварително сме разтворили содата бикарбонат и настърганите ябълки. Разбъркваме до хомогенизиране.
В тефлонов тиган поставяме около 1-2 супени лъжици олио и го сгорещяваме, след което вземаме със супена лъжица от получената смес и я пускаме в добре сгорещения тиган / по 3-4 броя в тиган, защото се надуват/. Пържим оладите на среден огън и от двете страни. Преди да поставим следащите олади в тигана, отново добавяме 1-2 супени лъжици олио в тигана.
Готовите олади сервираме поръсени с пудра захар, с мед, със сладко, кленов сироп или каквото ви душа желае :)

---------------------------------------------------------------------------------------------

И двата вида олади са чудесни - мекички и вкуснички :)



26 коментара:

  1. Пустите му олади!
    Подчертавам ги с дебел молив в списъка :)
    Трябва ли да казвам колко са апетитни ?
    Прегръдка, Инче!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ние вкъщи много ги харесваме, щото са меки, вкусни и стават много бързо. Можеш да импровизираш с добавките - лук, зеленчуци, кой каквото сака :)

      Изтриване
  2. Импровизации на воля и все вкусно, така ли, Инче? Чудесни са, просто да му се подкосят краката на човек... Да ви е все така сладичко и хубава вечер от мен! :)

    ОтговорИзтриване
  3. Ирка,и двата варианта на оладите са чудесни,до толкова че в къщи настъпи суматоха:чесновите или ябълковите да са първи.........
    :)Май-май ябълковия олад напредна в класацията:)))))
    Прекрасна вечер от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дано да ви харесат, Миленка :)
      Хубава сряда!

      Изтриване
  4. assolutamente spettacolari e si respira aria di primavera!

    ОтговорИзтриване
  5. Чудесни са и в двата варианта,Инче!
    Хубава сряда!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Роси!
      Хубава и на теб :)

      Изтриване
  6. Невероятни са/ също като името си:)/ Непременно ще ги забъркам:)

    ОтговорИзтриване
  7. Впечатли ме, Инче, с тези руски олади! Не бях чувала, но много ми допадат! Щом загребваш със супена лъжица, значи са мънички. На снимката ми се сториха големи почти като американска палачинка. Много апетитни снимки, между другото! Започна чак да ми пристъргва.
    Ще ги пробвам оладите, ще видя какво ще им намуша вътре :)
    Хубава вечер ти желая! От мен прегръдка и усмивка :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Танче, увеличават размера си поне 3 пъти, не са супер малки, но не са и като палачинки с диаметър 20 см.
      Надявам се, че ще се харесат на френското ви небце :))

      Хубава вечер :)

      Изтриване
  8. Без предпочитания, защото и двата вида са супер! Пухкави, меки, вкусни!
    Поздрави, Инче!

    ОтговорИзтриване
  9. на вид са чудесни, а на вкус сигурно просто вълшебни :) Задължително ще опитам и в двата варианта!

    ОтговорИзтриване
  10. I like this but Google translator is not working so I do not understand the recipe...

    ОтговорИзтриване
  11. Инка, страхотни са станали! Преди години бях хапвала подобни олади, но изобщо ги бях забравила...Непременно ще ги пробвам, въпреки че заради чесънчето най-вероятно ще се класират за някое хапване през уикенда (-:
    Хубав и усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
  12. Инче, страхотни снимки и взимам идеята за неделна закуска :) Бих взела и част от пейзажа, ако може :) Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  13. Федорска, на мен със сигурност ще харесат;) Пък и тези снимки,,,,,,,!!!

    ОтговорИзтриване
  14. Скъпа Федора, бих искала да Ви споделя, че снимките които виждам в този блог много силно ми влияят на чревоугодническата натура. В същият контекс ще продължа и ще добавя, че влияят и на пътешественическата ми натура! Което всъщност означава, че ми е супер приятно да се отбивам тук и да се наслаждавам на публикациите Ви! Прегръдки, изкусителке!

    ОтговорИзтриване
  15. Федорка, и двата варианта ще го пробват. Невероятни са! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  16. При тези снимки как да остане равнодушен човек....Хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  17. Просто неустоими ...,
    Чудесни предложения, Инче -
    Благодаря за удоволствието, сърдечни поздрави и прегръдки!

    ОтговорИзтриване

 

Find us on Facebook

Последователи

Translate

Моят списък с блогове