Понички и печени чешки бухти




От посочениет продукти за тестото направих разкошни понички и печени бухти. Може да напълните поничките с пош с пълнеж по ваш избор, след като ги изпържите, но аз ги оставих без - страшно мекички и пухкави са и с много приятен аромат от вложените есенции.
Една част от печените бухти направих с пълнеж от малинов конфитюр, а друга с посочената сладка сирнена плънка. Също много вкусни, меки като пухени възглавнички бухтички се получиха.


Понички

Продукти:
240 милилитра топло прясно мляко
60 милилитра вода
90 грама захар
90 милилитра олио
1 яйце
1/2 чаена лъжичка сол
1 ампула есенция ванилия д-р Йоткер
2-3 капки лимонава течна есенция на д-р Йоткер
2-3 капки течна ромова есенция на д-р Йоткер
540 грама брашно
1 пакетче суха мая (аз ползвах Саф-Инстант френска 11 грама)

3-4 супени лъжици брашно за поръсване на повърхността и на тестото след втасване
пудра захар за поръсване
олио за пърженена поничките/намасляване на бухтите и тавата


В хлебопекарната поставете първо течните, а после и сухите съставки. Включете на програма за месене и втасване. След като втаса тестото го извадете от контейнера и го изсипете върху набрашнена повърхност и поръсете го с брашно. Разточете тестото, без преди това да го премесвате, на кора с дебелина около 1  сантиметра. Разрежете я на две части. С едната част направих понички, а от другата приготвих чешките бухти.
Ако нямате хлебопекарно, смесете топлото мляко и водата. Добавете 1 супена лъжица захар и маята. Разбъркайте. Оставете сместа за около 5 минути на топло, след което я прибавете към останалите продуки. Трябва да получите меко, леко лепнещо тесто, което месете в продължение поне на 10 минути. Оставете да втаса на топло, до увеличаване на обема поне два пъти.

За да приготвите поничките, нарежете тестото на форми по ваше желание, аз просто нарязах на малки правоъгълници (5 х 4 см.) и ги оставете да втасат на топло, след което ги изпържете в добре сгорещено олио до зачервяване. Пържете и от двете страни. При степени на котлона до 10, аз пържих на 7. Стават много бързо, така че внимавайте да не ги изгорите. Готовите понички оставете върху салфетки, за да се отцеди излишната мазнина. Поръсете с пудра захар и сервирайте.


Печени чешки бухти

За да приготвите чешките печени бухти, нарежете тестото на квадрати с размер 5 сантиметра на страната и поставете в центъра им по 1 чаена лъжичка някое от изброените:
*гъст малинов конфитюр, мармалад от сливи или друг по ваш избор;
*половин слива без костилката, поръсена с канела и захар;
*сирнена сладка смес, получана от смесването на
                250 грама крема сирене
                4 супени лъжици захар
                3 супени лъжици натурално царевично нишасте
                ванилия
                ромова и лимонова есениция
 

Завийте пълнежа в тестото, прищипвайки добре краищата на тесото, за да не излезе при печене плънката. Оформете на топче и поставете върху добре намасле тава. Подредете бухтите една до друга и ги оставете на топло до двойно увеличаване на обема им. Втасалите бухти намаслете с олио и изпечете в предварително загрята фурна на 170С за около 35-40 минути, като по някое време може да покриете бухтите с фолио, за да не потемнее кората им много. Изпечените бухти намаслете отново с олио и покрийте с кърпа, за да омекне коричката им. Поръсете обилно с пудра захар. 


Коментари

  1. Инче,....Инче...!!!
    Греховност и красота в тази ти публикация...!
    :)Ще се поддам на изкушението със сигурност:)))))Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  2. Инче,чак се замислих дали обядвах едва преди час :) ,оле,мале,какви апетитности ме радват от монитора!Лакомото ми оче се усмихва една идея повече на пържените пухчета :) .Хубав вторник!

    ОтговорИзтриване
  3. Инче, много вкусни "възглавнички". :)

    ОтговорИзтриване
  4. И пържени и печени са чудесни!

    ОтговорИзтриване
  5. Е това няма да пропусне моята кухня! Превъзходни! Целувам те Инче*)

    ОтговорИзтриване
  6. Non capisco come si fanno, cosa sono, con cosa sono fatti ma sono bellissimi!!!!
    ciao Fedora.
    Morena

    ОтговорИзтриване
  7. Последният квартет от снимки е страхотен! С тази дървена маса и поничката с конфитюр :) Ама изглеждат пухкави! Имам тук един юнак, дето би хълцал за паница от бухтите и поничките ти. Рядко правя, а той така обича... Запомнямммм и ще го зарадвам някой път :)
    Усмивка от мен и благодаря за хубавите рецепти!

    ОтговорИзтриване
  8. Е, аз съм твърдо за печените- трудно си се представям край цвърчащо олио и тиган;)) Но винаги можеш да изпържиш и да ме почерпиш, а аз да изпека, и да те почерпя;))Поздравления, Федорска!

    ОтговорИзтриване
  9. Майсторът си е майстор ! И да пържи и да пече... Но ще пробвам и аз защото предложението ти е неустоимо, а снимките ти не помагат на душевното ми спокойствие, напротив направо ме ръчкат към печката :)

    ОтговорИзтриване
  10. Ееее, ама много са ти хубави! Аз избирам печените! Две-три, ако не е прекалено нахално :)! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  11. Ина, разкошни са и в двата варианта! Меки, въздушни, независимо с плънка или без!
    Апетитни снимки!

    ОтговорИзтриване
  12. Инче, от кога им се каня на тези понички и печени бухти! Днес реших да ги приготвя и в момента чакам да втаса тестото. Надявам се, ако станат дори на половина апетитни колкото твоите, да нямаш нищо против да публикувам рецептата и в моя блог.
    Сърдечен поздрав! :)))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Разбира се, че нямам нищо против, надявам се, че си се справила с тестените изкушения и са ви харесали калорийните бомби :))
      Приятна съботна вечер :)

      Изтриване
  13. Невероятни!Толкова пухкави,ароматни и вкусни!Току-що ги направих и вече не мога да им устоя.Трябва ли да си призная,че се затворих в другата стая.Благодаря за изключително лесната рецепта и за тези примамливо-разкошни снимки.Хубава и щастлива събота!

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации