Торта Кислород (Ossigeno)
- При използване на рецепта от този блог, цитирайте източника FEDORCKA.BLOGSPOT.COM С ЛИНК КЪМ РЕЦЕПТАТА! В ПРОТИВЕН СЛУЧАЙ, НАРУШАВАТЕ АВТОРСКИТЕ ПРАВА! СЪЩОТО ВАЖИ И ЗА СНИМКОВИЯ МАТЕРИАЛ!
Тортата е убиец – шоколадовия мус не мога да ви опиша как се разтапя в устата, а и белият крем е много нежен. Не съм по суперлативите, но това е една от трите торти, които са ми в топ 3 листата :)) Другите две са ми торта Ривиера >> и карамелен Медовик >>. Бялата >> и шоколадовата Маджарица >> са също са ми любими, но те не са точно торти от този вид, по-скоро клонят към Гараш, макар да нямат орехи.
диаметър 20 сантиметра
Блатове
адаптирано оттук >>
адаптирано оттук >>
2 големи яйца
50 грама захар
90 грама краве масло на стайна температура
100 грама брашно
ванилия
Бял крем
1/3 консерва от 397 грама подсладено кондензирано мляко
180 грама краве масло на стайна температура
200 милилитра сладкарска животинска сметана
2 ванилии
1 чаена лъжичка желатин
1/4 чаена чаша вода за накисване на желатина
120 грама кондензирано подсладено мляко
4 жълтъка
1 супена лъжица какао
200 грама шоколад Милка екстра какао или друг с повече какао
200 милилитра сладкарска животинска сметана
100 грама краве масло
ванилия
Блатове
Маслото разбиваме със захарта, добавяме към тях едно по едно яйцата, като след всяко разбиваме с миксер за кратко. Прибавяме ванилията и брашното, разбъркваме. Разделяме сместа на две равни части. Всяка част изсипваме в тава (20 см), чието дъно е покрито с хартия за печене. Разстиламе сместа по цялото дъно, заравняваме с навлажнена лъжица, тъй като сместа е лепкава. Печем в предварително загрята фурна на 180С до зачервяване краищата на блата. Ако се налага, изрежете блата с ринг с по-малък диаметър до кръг, ако се е деформирал при преченето. По същия начин процедираме и с останалото тесто. Готовите блатове оставяме да се охладят напълно, а през това време приготвяме белия крем.
Бял крем
Разбиваме с миксер кравето масло, прибавяме подсладеното кондензирано мляко, разбиваме кратко с миксер.
В друга купа разбиваме сметаната с ванилията. Прибавяме сметаната към масления крем. Разбъркваме с лъжица. Желатина накисваме във водата до набъбване. Разтваряме го на водна баня, прибавяме го към крема, разбъркваме кратко с миксер на слаба скорост.
Вземаме единия блат поставяме го в ринг за торта. Отгоре изсипваме по-голяма част от белия крем. Поставяме втория блат, изсипваме останалата част от белия крем, заравняваме. Оставяме в хладилник за около 30 минути, а през това време приготвяме шоколадовия мус.
Шоколадов мус
Смесваме кондензирато мляко с разбитите жълтъци. Варим на слаб огън сместа, към която сме прибавили разтвореното какао в 2 супени лъжици вода, до сгъстяване на сместа (някъде около десетина минути). Сваляме от огъня и веднага добавяме нарязаното на парчета краве масло и предваритално разтопения на водна баня шоколад. Разбъркваме до хомогенизиране на сместа - тя е доста лъскава и гъста, не се притеснявайте. Към охладената смес добавяме разбитата на сняг сметана. Разбъркваме.
Изсипваме муса върху тортата. Заравняваме. Оставяме за една нощ в хладилник. На следващия ден махаме ринга, украсяваме по желание. Най-добре консумирайте тортата след като е престояла поне 30-50 минути на стайна температура.
Аз не съм особено по украсите – при мен е нещо съвсем елементарно и бързо, просто разтопен шоколад с малко краве масло, добавено малко олио.
Е, Инче, изглежда невероятно вкусно! Украсата е перфектна, а кремът наистина се топи блажено ! Непременно ще я пробвам по време на почивните дни! Харесвам мус, в който няма сурови яйца, та този е перфектен!Хм, размечтах се за тази торта!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Игличе :)
ИзтриванеМного несполучлива рецепта поне от към блатове. Количеството на сместа е недостатъчно за един брат, а да не говорим за два. Блатът стана сух и се ви ужасно много. След като се разочаровах от блата, нямам желание да пробвам крема и му са :(
ОтговорИзтриване:))
ИзтриванеНапротив, напълно достатъчно количество е за два блата - те трябва да са тънки и въобще не се свиват. С кремовете си пасват идеално – това не е пандишпанова торта с варен крем.
Весели празници!
Блатовете стават твърди и сухи, ако се пекат както сте писали до зачервяване. Първият ми стана така. Втория го хванах навреме, но въобще не е зачервен.
ОтговорИзтриванеОвлажняват ли се поне леко от крема или остават както са изпечени?
Не се сиропират, но ако решите, можете леко да ги овлажните. Няма нужда от сиропиране, защото тортата е с много крем. Както вече казах, но на друго място, тортата обра овациите на всички, които я опитаха. Ако сте правили торта Птиче мляко, блатовете са подобни. Трябва да има нещо по-стегнато, за да се крепи цялото количество крем, което не е с прекалено много желатин - нещо, което е типично за много торти с крем, та чак на гума отива.
ИзтриванеДа, правила съм "Птиче мляко", точно гумения крем не ми хареса. Във вашата торта кремовете ми харесват. Вече е сглобена, надявам се блатът ми да не чак толкова лош :) Весели празници!
Изтриване
ОтговорИзтриванеПривет, много съм доволна - засега ;) :)
Тортата е сглобена, ще нощува в хладилника.
Блатовете са малко по-малки от формата ми за торта. Така ще си сбъдна една отдавнашна идея - крема да е не само между, а и около блатовете. Белият крем беше на ръба да не стане, пресече се, стана на "зърна"но като че ли желатинът го пооправи, ще видим утре. Мусът е без грешка, малко ми е в повече(според моята форма).
Благодаря за указанията, доста са практични.
Здравейте,
ОтговорИзтриванеБлагодаря за споделената рецепта - тортата изглежда много изкушаващо! Дали може да ме посъветвате откъде да намеря подсладено кондензирано мляко? Търсих в Кауфланд, но намерих само неподсладено. Благодаря предварително!
Поздрави,
Петя
Здравейте,
ИзтриванеВъв Фантастико има със сигурност, в Била не знам, преди имаше, в Берьозка също има.
Много благодаря! Още този уикенд я започвам :) Всичко най-хубаво!
ИзтриванеПетя
Възхитена съм от Вашите умения!Благодаря за споделения опит и чудесни презентации,които радват окото!"Руските шапки"са моят фаворит и ги приготвям за всеки празник.Вчера направих и тази торта.Стана много вкусна,ефирна и красива!Спазих точно указанията в рецептата и нямах никакви проблеми при приготвянето и.Продължавам да се уча от Вас!Благодаря!
ОтговорИзтриванеМного се радвам, че съм Ви била полезна! Благодаря за хубавите думи!
ИзтриванеЖелая Ви от все сърце всичко най-добро! :)