Торта Кислород (Ossigeno)





  • При използване на рецепта от този блог, цитирайте източника FEDORCKA.BLOGSPOT.COM С ЛИНК КЪМ РЕЦЕПТАТА! В ПРОТИВЕН СЛУЧАЙ, НАРУШАВАТЕ АВТОРСКИТЕ ПРАВА! СЪЩОТО ВАЖИ И ЗА СНИМКОВИЯ МАТЕРИАЛ!

Тортата е убиец – шоколадовия мус не мога да ви опиша как се разтапя в устата, а и белият крем е много нежен. Не съм по суперлативите, но това е една от трите торти, които са ми в топ 3 листата :)) Другите две са ми торта Ривиера >> и карамелен Медовик >>. Бялата >> и шоколадовата Маджарица >> са също са ми любими, но те не са точно торти от този вид, по-скоро клонят към Гараш, макар да нямат орехи.

диаметър 20 сантиметра

2 големи яйца
50 грама захар
90 грама краве масло на стайна температура
100 грама брашно
ванилия

Бял крем
1/3 консерва от 397 грама подсладено кондензирано мляко
180 грама краве масло на стайна температура
200 милилитра сладкарска животинска сметана
2 ванилии
1 чаена лъжичка желатин
1/4 чаена чаша вода за накисване на желатина


120 грама кондензирано подсладено мляко
4 жълтъка
1 супена лъжица какао
200 грама шоколад Милка екстра какао или друг с повече какао
200 милилитра сладкарска животинска сметана
100 грама краве масло
ванилия


Блатове
Маслото разбиваме със захарта, добавяме към тях едно по едно яйцата, като след всяко разбиваме с миксер за кратко. Прибавяме ванилията и брашното, разбъркваме. Разделяме сместа на две равни части. Всяка част изсипваме в тава (20 см), чието дъно е покрито с хартия за печене. Разстиламе сместа по цялото дъно, заравняваме с навлажнена лъжица, тъй като сместа е лепкава. Печем в предварително загрята фурна на 180С до зачервяване краищата на блата. Ако се налага, изрежете блата с ринг с по-малък диаметър до кръг, ако се е деформирал при преченето. По същия начин процедираме и с останалото тесто. Готовите блатове оставяме да се охладят напълно, а през това време приготвяме белия крем.

Бял крем
Разбиваме с миксер кравето масло, прибавяме подсладеното кондензирано мляко, разбиваме кратко с миксер. 
В друга купа разбиваме сметаната с ванилията. Прибавяме сметаната към масления крем. Разбъркваме с лъжица. Желатина накисваме във водата до набъбване. Разтваряме го на водна баня, прибавяме го към крема, разбъркваме кратко с миксер на слаба скорост.

Вземаме единия блат поставяме го в ринг за торта. Отгоре изсипваме по-голяма част от белия крем. Поставяме втория блат, изсипваме останалата част от белия крем, заравняваме. Оставяме в хладилник за около 30 минути, а през това време приготвяме шоколадовия мус.

Шоколадов мус

Смесваме кондензирато мляко с разбитите жълтъци. Варим на слаб огън сместа, към която сме прибавили разтвореното какао в 2 супени лъжици вода, до сгъстяване на сместа (някъде около десетина минути). Сваляме от огъня и веднага добавяме нарязаното на парчета краве масло и предваритално разтопения на водна баня шоколад. Разбъркваме до хомогенизиране на сместа - тя е доста лъскава и гъста, не се притеснявайте. Към охладената смес добавяме разбитата на сняг сметана. Разбъркваме.



Изсипваме муса върху тортата. Заравняваме. Оставяме за една нощ в хладилник. На следващия ден махаме ринга, украсяваме по желание. Най-добре консумирайте тортата след като е престояла поне 30-50 минути на стайна температура.

Аз не съм особено по украсите – при мен е нещо съвсем елементарно и бързо, просто разтопен шоколад с малко краве масло, добавено малко олио.






Коментари

  1. Е, Инче, изглежда невероятно вкусно! Украсата е перфектна, а кремът наистина се топи блажено ! Непременно ще я пробвам по време на почивните дни! Харесвам мус, в който няма сурови яйца, та този е перфектен!Хм, размечтах се за тази торта!

    ОтговорИзтриване
  2. Много несполучлива рецепта поне от към блатове. Количеството на сместа е недостатъчно за един брат, а да не говорим за два. Блатът стана сух и се ви ужасно много. След като се разочаровах от блата, нямам желание да пробвам крема и му са :(

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. :))
      Напротив, напълно достатъчно количество е за два блата - те трябва да са тънки и въобще не се свиват. С кремовете си пасват идеално – това не е пандишпанова торта с варен крем.
      Весели празници!

      Изтриване
  3. Блатовете стават твърди и сухи, ако се пекат както сте писали до зачервяване. Първият ми стана така. Втория го хванах навреме, но въобще не е зачервен.
    Овлажняват ли се поне леко от крема или остават както са изпечени?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не се сиропират, но ако решите, можете леко да ги овлажните. Няма нужда от сиропиране, защото тортата е с много крем. Както вече казах, но на друго място, тортата обра овациите на всички, които я опитаха. Ако сте правили торта Птиче мляко, блатовете са подобни. Трябва да има нещо по-стегнато, за да се крепи цялото количество крем, което не е с прекалено много желатин - нещо, което е типично за много торти с крем, та чак на гума отива.

      Изтриване
    2. Да, правила съм "Птиче мляко", точно гумения крем не ми хареса. Във вашата торта кремовете ми харесват. Вече е сглобена, надявам се блатът ми да не чак толкова лош :) Весели празници!

      Изтриване

  4. Привет, много съм доволна - засега ;) :)
    Тортата е сглобена, ще нощува в хладилника.
    Блатовете са малко по-малки от формата ми за торта. Така ще си сбъдна една отдавнашна идея - крема да е не само между, а и около блатовете. Белият крем беше на ръба да не стане, пресече се, стана на "зърна"но като че ли желатинът го пооправи, ще видим утре. Мусът е без грешка, малко ми е в повече(според моята форма).

    Благодаря за указанията, доста са практични.

    ОтговорИзтриване
  5. Здравейте,
    Благодаря за споделената рецепта - тортата изглежда много изкушаващо! Дали може да ме посъветвате откъде да намеря подсладено кондензирано мляко? Търсих в Кауфланд, но намерих само неподсладено. Благодаря предварително!
    Поздрави,
    Петя

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте,
      Във Фантастико има със сигурност, в Била не знам, преди имаше, в Берьозка също има.

      Изтриване
    2. Много благодаря! Още този уикенд я започвам :) Всичко най-хубаво!
      Петя

      Изтриване
  6. Възхитена съм от Вашите умения!Благодаря за споделения опит и чудесни презентации,които радват окото!"Руските шапки"са моят фаворит и ги приготвям за всеки празник.Вчера направих и тази торта.Стана много вкусна,ефирна и красива!Спазих точно указанията в рецептата и нямах никакви проблеми при приготвянето и.Продължавам да се уча от Вас!Благодаря!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам, че съм Ви била полезна! Благодаря за хубавите думи!
      Желая Ви от все сърце всичко най-добро! :)

      Изтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации