Шоколадово-лешников сладкиш



Знам, че лешниковият тахан е скъп и не се намира навсякъде, но не го пропускайте - чудесен вкус придава на сладкиша. Може да си го приготвите и сами. Ето как >>

1 чаена чаша е с вместимост 240 милилитра

тава с размери 26 х 15 см

Продукти:
блат
3 супени лъжици захар
1/3 чаена чаша безкофеиново кафе
3 супени лъжици тъмно какао с връх

90 грама брашно
1/2 чаена лъжичка бакпулвер
1/2 чаена лъжичка сода бикарбонат
1 голямо яйце
1/2 чаена чаша захар
60 грама разтопено краве масло
1/4 чаена чаша безкофеиново кафе
ванилия

крем
90 грама меко краве масло
6 супени лъжици тъмно какао
9 супени лъжици пудра захар или на вкус
3 супени лъжици лешников тахан
200 грама крема сирене от типа на Филаделфия


Първите три продукта смесваме до получаване на еднородна смес. В една купа смесваме брашното и набухвателите. В друга купа смесваме яйцето, захарта, разтопеното масло, кафето, ванилията. Прибавяме ги съм сухите продукти, разбъркваме. Добавяме какаовата смес, отново разбъркваме. Изсипваме сместа в тава, чието дъно е покрито с хартия за печене. Печем в предварително загрята фурна на 180С до суха клечка. Изваждаме и оставяме да се охлади напълно. През това време приготвяме крема.
В купа разбиваме маслото като добавяме от време на време от захарта. Разбиваме до побеляване. Прибавяме какаото и лешниковия тахан. Разбиваме. Накрая добавяме и сиренето, разбивайки на слаба степен. 
Ако случайно блатът не е равен, изрязваме внимателно изпъкналата част. Покриваме с крема и заравняваме. Може да поръсите просто с настърган шоколад или да си поиграете да украсявате. Оставете да се стегне за около 2 часа в хладилник или на хладно място преди да сервирате.

Коментари

  1. Инка...прекрасна си! Като сладкиша!

    ОтговорИзтриване
  2. Има ли грешка в рецептата? Има два пъти кафе в блата

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не, няма. Първите три продукта се смесват, но после пак има кафе.

      Изтриване
  3. Просто нямам думи! Разкошна, също както всяка една Ваша рецепта, без изключение! Адмирации за МЕГА високото ниво!Истински съм възхитена и гледам с отворена уста!!!

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации